Hledání lokality pro hlubinné úložiště jaderného odpadu vstupuje do zlomové fáze. Ve hře nadále zůstanou pouze čtyři vytipovaná místa z původních devíti. Která místa to jsou, už Správa úložišť radioaktívních odpadů (SÚRAO) určila. Výsledky ale zatím neoznámila.

„SÚRAO dokončuje důvodovou zprávu s doporučením zúženého počtu lokalit a připravujeme oponentní řízení, které proběhne ve dvou kolech. Poslední oponentura je plánovaná na 27. listopadu, následně budou vypořádány připomínky. Zveřejnění zúžených lokalit a důvodové zprávy plánujeme nejpozději v termínu, kdy materiál předáme Ministerstvu průmyslu a obchodu,“ odpověděla neurčitě mluvčí státního podniku Lucie Steinerová.

Pracovníci správy úložišť posuzovali dostupná geologická data, snímky z družic i vzorky hornin z terénu. S průzkumem terénu většina obcí nesouhlasila, obecní zastupitelstva vydávala zákaz vstupu na obecní pozemky. SÚRAO však ve zkoumání lokalit i přesto pokračovala. Například v lokalitě Na Skalním v blízkosti dukovanské jaderné elektrárny přistihli místní lidé geology s výzkumným strojem v minulých měsících opakovaně. Geology vždy z obecní cesty a soukromých pozemků vykázali, někdy i za asistence Policie ČR.

Auta do sebe narážela jak biliárové koule. Lidé stihli uskočit
Auta do sebe narážela jak biliárové koule. Lidé stihli uskočit

„Naprostá většina soukromých vlastníků a také všechny obce zahrnuté v plánované lokalitě podepsaly a doručily správě úložišť svůj zásadní nesouhlas se vstupem na své pozemky. SÚRAO se rozhodlo jít proti vůli naprosté většiny občanů a dál firmy do lokality Na Skalním posílá. Jak je vidět z fotky, již se rozhodně nejedná o pouhý pozemní výzkum,“ ukazuje Petr Andrýsek ze spolku SOS Na Skalním.

SÚRAO míní, že podle zákona o geologických pracích není písemná dohoda s vlastníkem pozemku nutná. „V daném případě se jedná o provádění výzkumných měření metodou seismické vibrační reflexní seismiky, tedy o geologické práce, které nejsou spojeny se zásahem do pozemku. O celé záležitosti a dalším postupu prací budeme s dotčenými obcemi dále jednat,“ slíbila Lucie Steinerová. Na příkladu zmíněné lokality je zřejmé, že SÚRAO se připravuje na další etapu výzkumů, kterou budou hlubinné vrty. Už v polovině roku SÚRAO podalo žádost o takzvané stanovení průzkumného území pro zvláštní zásah do zemské kůry. Obce s pomocí právní kanceláře dosáhly přerušení řízení, poslaly Ministerstvu životního prostředí své připomínky a docílily tak minimálně zdržení celého procesu. Spis, kterým se ministerští úředníci budou muset prokousat, má 119 bodů a 25 stran.

Nové vozy charitní pečovatelská služby Třebíč.
Zájem o pečovatelské služby je velký, auta jsou nezbytností

Platforma proti hlubinnému úložišti, která sdružuje obce a spolky ze zkoumaných lokalit upozorňuje, že výběr probíhá netransparentně za zavřenými dveřmi. Není podle ní znám postup, podle kterého se mají pomocí dostupných dat vybrat nejvhodnější území, starostům nejsou poskytnuty ani dříve slíbené výsledky geologických prací, které mají být podkladem pro výběr. „Vypadá to, že správa úložišť nechce odkrýt karty před veřejností, aby se neukázalo, že v nich má schované falešné trumfy. Jak potom mají obce věřit, že výběr čtyř lokalit pro další práce je na základě odborných dat?“ řekl mluvčí Martin Schenk.

SÚRAO má vybrat čtyři nejvhodnější lokality pro vybudování hlubinného úložiště ještě letos. Na nich by měl v příštím roce pokračovat podrobný průzkum včetně vrtů. V roce 2025 by pak měly ze získaných dat vzejít dvě nejvhodnější lokality, hlavní a záložní. Konečné rozhodnutí bude na vládě.

Na Třebíčsku má SÚRAO v hledáčku ještě lokalitu Horka na Budišovsku. I tam se lidé v místních referendech už v letech 2003 a 2004 vyslovili jednoznačně proti plánované stavbě. Jejich odpor vůči hlubinnému jadernému úložišti dodnes trvá. Na Vysočině je mezi vytipovanými lokalitami ještě Kraví Hora na pomezí okresu Žďár nad Sázavou a Jihomoravského kraje a Hrádek na rozhraní okresů Jihlava a Pelhřimov.

Harmonogram vyhledávání a výstavby hlubinného úložiště:

2018 - zúžení počtu vytipovaných lokalit z 9 na 4 (V současné době je vytipováno 9 lokalit v krystalinických horninách (Březový potok v Plzeňském kraji, Čertovka v Ústeckém kraji, Čihadlo a Magdaléna v Jihočeském kraji, Horka, Hrádek a Kraví hora na Vysočině a dvě lokality kolem jaderných elektráren, ETE jih a Na Skalním.

2018 – 2020 – geologický výzkum včetně hlubokých vrtů na čtyřech lokalitách
2020 – 2024 - geologický výzkum včetně dalších hlubokých vrtů ve dvou lokalitách
2025 - vybraná finální a záložní lokalita - schválena vládou
2030 - podzemní laboratoř (ověření geologických vlastností masívu)
2050 - zahájení vlastní stavby úložiště
2065 - zahájení provozu hlubinného úložiště

Jak má úložiště vypadat?

Projekt hlubinného úložiště má dvě části, nadzemní areál a samotné podzemní úložiště v hloubce 500 metrů. Součástí bude i jaderné zařízení pro překládání odpadů do nových obalů, zvané horká komora.