Podle něj v rámci této sítě prodejen nikde jinde na Třebíčsku stejný problém letos nevznikl. „S většinou obcí jsme se dohodli na ročním příspěvku. Vsi na to často získávají dotaci od kraje,“ doplnil Stehno. COOP HB provozuje v bývalém okrese Třebíč bezmála šest desítek prodejen.

Co ale bude s Lukovem? Obchod jako služba lidem zcela zmizí? „COOP HB má objekt prodejny pronajatý do června. Už jsou ale komplet vystěhovaní. Sháníme někoho, kdo začne opět prodávat, nejlepší by byla nějaká firma, která si rovnou poradí i s přebytky. Ale nikdo to nechce dělat,“ popsal situaci lukovský starosta Jan Vidourek.

Ilustrační foto
Už nechtějí být na suchu. Tak vstoupili do svazku a vybudují vodovod

Lukov leží dva kilometry od Moravských Budějovic. „Do první prodejny je to tři kilometry, docela blízko. Na druhou stranu je ve vesnici mateřinka, kde potraviny pravidelně potřebují, musí se jim zajišťovat, zkrátka by nebylo od věci, pokud by se podařilo tuto službu zachovat,“ zamyslel se Vidourek. Jsou místa, kde si obce provozují prodejny samy. „Ano, obecní prodejna by byla jednou z možných variant, ale je to dost práce a znovu opakuji, nemůžeme na prodávání nikoho sehnat,“ poznamenal lukovský starosta.

Průkopníkem „v oboru“ je Příštpo s necelými třemi stovkami obyvatel. Obecní konzum mají od roku 1994. Zřídili ho ještě v době, kdy byla ve vsi Jednota. Ale nedělala slevové akce, lidé si stěžovali, proto obec zřídila konkurenci ve své režii. Účetnictví obchodu zajišťuje místostarostka Marie Karšulínová. Celou dobu tam prodává místní Ivana Špačková, otevřeno mají šest dní v týdnu.

„Některý rok nám účetnictví vychází šul nul, někdy je prodělek. Ale my to nemáme na výdělek, je třeba zajistit službu lidem,“ vysvětlil starosta Antonín Vítámvás. O krajskou dotaci na provoz se ucházeli. „Jenže chyběl jeden papír a už nám žádost neuznali. Zkusíme letos žádat zase. A ani při prodělku obchod nezvažujeme zavírat,“ sdělil rezolutně starosta.

Energická žena

Ve dvousethlavém Radošově ke stejné variantě jako v Příštpu přistoupili v roce 2013, protože tam skončil obchod. Věděli, že docela riskují, ale šli do toho. A jsou spokojení. Prodejna je v objektu obecního úřadu.

„Zájem zákazníků se zvyšuje. Začínali jsme u základních potravin a rozšiřujeme sortiment. Prodává tam naše obecní ekonomka Jarmila Láníková, velmi energická žena,“ uvedl radošovský starosta Pavel Pařízek.

Otevřeno mají v pondělí, ve středu a v pátek, ceny nízké. Například uzeniny odebírají ze sousední Kamenice, některý sortiment je na objednávku, ale lidem to nevadí, jsou rádi, že obchod ve vsi je. Do větších center to je z Radošova 20 kilometrů. A ani do Kamenice se důchodcům moc štrachat nechce, autobusů jezdí málo. „Účetnictví nám vychází tak akorát, že neproděláváme, na výdělek to stejně nemáme,“ řekl Pařízek. O krajskou dotaci se neucházeli a nepřemýšlejí o tom. „Je to fůra vyřizování s nejistým výsledkem, nedá se na to spoléhat,“ vysvětlil starosta.

Vysoké záhony Na třebíčské Zahradě u řeky.
Zahrada u řeky nabídne záhony k pronájmu

Kraj v posledních dvou letech nabízí obcím finanční pomoc v grantovém programu Venkovské prodejny. „Loni tam byly alokovány dva miliony, letos čtyři miliony korun,“ uvedla krajská mluvčí Eva Neuwirthová. V tomto roce přijímají žádosti od 30. dubna do 30. května. Hlásit se můžou podle mluvčí obce do pěti tisíc obyvatel, kdy příměstské části můžou mít maximálně do 400 obyvatel.

„Lze získat minimálně 20 tisíc a maximálně 50 tisíc korun,“ doplnila mluvčí.