Dospělá zvířata měří včetně ocasu na délku mezi šedesáti a osmdesáti centimetry a dosahují hmotnosti 1,7 až 2,5 kilogramu. Kočka palawanská je velmi vzácným poddruhem asijské kočky bengálské a žije pouze na filipínském ostrově Palawan.

„Ostrovní druhy živočichů a rostlin jsou nejohroženějšími organismy na Zemi, takže i z tohoto důvodu jsme se rozhodli chovat právě palawanské kočky. Koneckonců i v chovech zoologických zahrad jde o jedny z nejvzácnějších kočkovitých šelem. V celé Evropě je v registrovaných zoo chováno pouze dvanáct jedinců, z toho šest samců a šest samic,“ sdělil ředitel jihlavské zoo Jan Vašák.



Kočka palawanská je jedním z přibližně dvanácti uznávaných poddruhů mnohem hojnější a rozšířenější kočky bengálské, které se vzhledem i způsobem života podobá. Jako většina menších koček je aktivní zejména za soumraku a v noci a žije samotářským způsobem života. Tyto kočky jsou velice plaché a ve volné přírodě snadno unikají pozornosti. I z tohoto důvodu se odhady jejich divoké populace na Palawanu velice různí.

"Podobně jako blízce příbuzná kočka rybářská i kočka palawanská velmi dobře plave a mezi prsty má plovací blány. Výborně také šplhá po stromech, kde se často zdržuje. Ve své domovině dávají kočky přednost vlhčím listnatým lesům, občas i plantážím. Vyhýbají se však suchým a otevřeným stanovištím," doplnil k tomu Vašák.

Samice rodí většinou dvě nebo tři mláďata po šedesáti až sedmdesáti denní březosti.