„Nákup vám přinese užitek ve dvou směrech. Nejprve uděláte radost sami sobě, protože kousky Dany Dobřichovské mají šmrnc a eleganci. Zároveň bude finanční obnos i z vašeho modelu přispívat k zajištění služeb pro potřebné. Pomáhat je totiž v módě,“ sdělila spoluorganizátorka projektu Veronika Brychtová ze žďárské Charity.

Výtěžek z prodeje oděvů značky Dany Dobřichovské bude ze dvou třetin finanční výpomocí pro Oblastní charitu Žďár nad Sázavou, jež poskytuje služby sociální, zdravotní, prorodinné a humanitární i služby prevence v celém okrese Žďár nad Sázavou. Jedna třetina z prodeje připadne autorce modelů.

Řidiči po silnici I/19 u Bystřice jezdí po mostním provizoriu, kolem se staví.
V devatenáctce zeje díra, po skončení oprav pod ní přibude lávka

Návrhářka Dana Dobřichovská, jedna ze zakladatelek tohoto projektu, módu považuje za vyjadřovací nástroj. „Módou říkáme, čím jsme, nebo kým bychom chtěli být. To mě provází celý život a v posledních několika letech jsem hledala způsob, jak módu nejen vyrábět, ale jak módou také někomu pomáhat. A jak se říká, když si něco přejete, tak to přijde. V docela nedávné době jsem se setkala s úžasnou mladou dynamickou dámou Veronikou Brychtovou a po jednom našem setkání bylo jasné, že projekt Charita je v módě je na světě. A já jsem našla to, co jsem hledala. Mohu předávat své umění dál, učit lidi, jak vyrobit a potěšit sami sebe, a i toho, kdo model nosí. Už teď jsem nadšená z vývoje tohoto projektu, a to jsme teprve na začátku,“ řekla Dana Dobřichovská. Věří, že Charita je v módě najde příznivce, kteří nákupem jejího modelu přispějí na dobrou věc.

Do akce jsou zapojení i samotní uživatelé služeb žďárské Charity. V jarních měsících Dobřichovská navštěvovala zařízení Oblastní charity na Žďársku a představovala svoje umění při tvořivých dílnách. Klienti se potom přímo podíleli na výrobě a dotváření nových kousků, a to háčkováním, šitím nebo zdobením jednotlivých modelů. Navíc se dozvěděli spoustu zajímavých informací z oblasti módy.

Svoz odpadu, ilustrační foto.
Žďárští zaplatí za odpad 580 korun

Nabídku modelů v „obchodě“ na facebooku Charita je v módě budou pořadatelé akce postupně doplňovat o další, nové kousky. „Zajímavostí je, že oděvy oblékly pracovnice a dobrovolnice žďárské Charity. O úpravu jejich vizáže se postaraly kosmetičky Vendula Bartoňová, Petra Tlustošová a Anna Truksová a fotografie nafotil Petr Nedvěd. Všichni zúčastnění na projektu spolupracovali bez nároku na honorář,“ doplnila Veronika Brychtová.