Rozrůstající se trend cestovního ruchu, který slaví úspěch v nedalekém Dolním Rakousku, chce využít příspěvková organizace Vysočina Tourism, jež dlouhodobě podporuje cestovní ruch na Vysočině.

„Zapojili jsme se do přeshraničního projektu s názvem Zhodnocení zelených prostor, absolvovali jsme první z několika plánovaných exkurzí a z Dolního Rakouska jsme si přivezli inspiraci, jak se revitalizované zelené plochy dají v cestovním ruchu využít. V prvé řadě je naším cílem vytipovat zelené prostory a následně vytvořit přehled tipů, kde a jaké přírodní krásy vysočinských zahrad se dají navštívit," sdělil plán organizace její ředitel Tomáš Čihák.

Rosztiszláv Popovics, Telč, 4. října 2017, 53 cm, 4 225 g
Podívejte se na další krásná miminka z Jihlavska a hlasujete v anketě

Jako hlavní cíl si však kladou podělit se o získané zkušenosti se zástupci zahrad a parků na Vysočině. „Měli jsme možnost vidět zahrady Tulln, kde návštěvníci najdou první ekologickou výstavní zahradu v Evropě, představující top turistický cíl Dolního Rakouska. Zavítali jsme i do ukázkové semenářské zahrady Arche Noah, která si klade za cíl obnovu a uchování původních druhů plodin, a zajímavou zkušeností byla také návštěva zážitkové zahrady Kittenberger," vyprávěl zážitky z exkurze zaměstnanec Vysočina Tourism Václav Prchal.

Mimo jiných se do zahraničí jeli inspirovat i pracovníci z obecně prospěšné společnosti Chaloupky, i lidé z Bystřice nad Pernštejnem či Žďáru nad Sázavou.