Začíná být čím dál pravděpodobnější, že se v konečné čtyřce objeví také lokalita s názvem Dukovany západ (EDU západ). Obce dostanou finanční kompenzace za průzkum.“ sdělil Slovák tento týden na zámku ve Valči při semináři Občanské bezpečnostní komise.

Vysvětloval tam, jak v Česku pokročil výběr lokality, kde nakonec bude půl kilometrů pod zemí důl pro ukládání vysoce radioaktivního odpadu.

Geologové se v posledních měsících pohybovali při předběžném výzkumu v katastrech skoro dvaceti vesnic v okolí Lipníku, včetně Jaroměřic či Vladislavi. Lidé se setkávali i s tazateli, kteří pro SÚRAO zpracovávají výzkum veřejného mínění.

„U nás ve vsi se uskutečnilo dotazníkové šetření asi tím stylem, že koho tazatelé potkali, koho právě sehnali, toho se ptali,“ popsal situaci v Lipníku tamní starosta Miroslav Svoboda. Jedním dechem zdůraznil, že se jeho obec vlastně ani ještě nemá k čemu vyjadřovat, „Vždyť my nevíme, k čemu. Až nám někdo poví – ve vašem katastru nebo u souseda by mohl být důl, pak můžeme dát jasné stanovisko, pak má smysl dělat nějakou obecní anketu,“ podotkl Svoboda.

Naším cílem je mít dvě lokality, které vybereme někdy v roce 2022, a potom se bude rozhodovat, která je ta hlavní a která záložní, říká Jiří Slovák. Hlubinné úložiště má být hotové do roku 2065.
Průzkum vytipované oblasti pro úložiště u Dukovan? V únoru stát řekne víc

Pokud to ale podle jeho slov bude pět kilometrů od Lipníku, pak si není jistý, jestli bude nezbytné státu vyjádření dávat.
„Teď 7. prosince budeme mít setkání na dole v Rožínce, kde budou i zástupci SÚRAO. Chci se tam podrobněji ptát, co je nového, jak se situace vyvíjí. V Rožínce nám SÚRAO bude ukazovat české podmínky v hlubinném dole. Už jsme my starostové z lokality EDU západ byli na exkurzi ve Francii. Odjelo nás hodně,“ zmínil Svoboda.

Jaroměřický starosta Jaroslav Soukup zástupce SÚRAO ve Valči pochválil. „Informovanost směrem k obcím byla velice pěkná, na druhou stranu bychom očekávali závěry, které se postupně zesumarizovávají, Chceme nové informace,“ řekl.
Ostře se k výběru konečné lokality vyjádřil náměšťský starosta Vladimír Měrka, který zastupuje obce v okolí dukovanské elektrárny.

„Příliš se ohlížíte na to, jestli někdo ve svém katastru úložiště chce nebo nechce. Je to příliš rizikový faktor Úložiště u Dukovan je v hře,v rámci České republiky, měla by o tom rozhodovat Bezpečnostní rada státu,“ zdůraznil Měrka. „Nechat rozhodnutí jen na obcích nikam nevede,“ sekundoval mu bývalý starosta Dukovan Vítězslav Jonáš. „Když se před mnoha lety projednával mezisklad vyhořelého jaderného paliva v katastru Dukovan, obec nesouhlasila, přesto vláda rozhodla i přes nesouhlas, vzala zodpovědnost na sebe. A my jsme dál nepokračovali. Řekli jsme, ano, vláda to má ve své moci to řešit. To by možná mohl vyřešit nový zákon, který už je v přípravě,“ řekl Jonáš.

Současná podoba budovy kina Moravia. Její opravy by měly začít v únoru. Hotovo má být do roka.
Kinem procházely dějiny. Ke stému výročí je chce radnice znovu otevřít