„V úterý v poledne jsme odstartovali v Praze. Už jsme ujeli 1 600 kilometrů a okolo 600 máme ještě před sebou. Nejhorší bylo, když jsme projížděli jižní Moravou, kde bylo v poledne sedmatřicet stupňů Celsia. Bylo to počasí absolutně nevyhovující jakémukoliv pohybu, jízda na kole se stala doslova utrpením. Byli jsme docela rádi, když jsme pak ve Žďáře zmokli, déšť nám přinesl úlevu,“ svěřil se se svými zážitky z cesty člen osmičlenného týmu číslo 33 nazvaného FitKoloběh TJLK, Jaroslav Šnajdr z Havlíčkova Brodu, který se do projektu zapojil už podruhé.

Z každého týmu, kterých se na start postavilo celkem pětatřicet, musí být jeden cyklista neustále na trati, ať už ten zdravý nebo handicapovaný. „My se střídáme po třiceti kilometrech. Jeden z nás jede na kole, ostatní odpočívají v doprovodném vozidle, kde máme své zázemí,“ podotkl Jaroslav Šnajdr.

Přijede Josef Zimovčák se svým projektem Na kole dětem.
Dobročinný peloton projede v sobotu Žďárskými vrchy

Cyklistické týmy musí během své dlouhé cesty projet pětadvaceti předepsanými kontrolními body. „Trasu má každý z nás načtenou do mobilu, který si připínáme na kolo. Díky tomu moc nebloudíme, i když se občas stane, že špatně odbočíme. Naštěstí zajížďky jsou minimální,“ usmál se člen týmu FitKoloběh TJLK.

Na kontrolní stanoviště přijíždějí jednotlivé týmy postupně. Všichni účastníci cyklomaratonu se ale společně setkají v sobotu v Praze, kde závod končí. „Je to vlastně nejdelší cyklomaraton v České republice. A je to něco ohromného, co člověk jinde nezažije. Každý člověk z týmu, ať už zdravý nebo handicapovaný, na to trénuje v podstatě celý rok, aby to byl vůbec schopen absolvovat,“ podělil se o své emoce Jaroslav Šnajdr.

Lípa u Chobotského dvora v Kuklíku se uchází o titul Strom roku.
Lípa v Kuklíku je v anketě o Strom roku na čtvrtém místě

Projekt Cesta za snem nejenže spojuje v rámci unikátního cyklomaratonu handicapované a zdravé, ale také upozorňuje také na ty, jejichž životní osudy za pozornost veřejnosti opravdu stojí. „Každý tým má své patrony. Pro náš tým je patronem Tomáš Hovorník ze Dvora Králové, není mu ještě rok. Chlapeček je po těžkém porodu napojený na umělou ventilaci. Pak máme ještě patronku, tou je Jana Flechtnerová z Kutné Hory. Jde o paní se svalovou atrofií,“ poznamenal Jaroslav Šnajdr.