„Bude většinou slunečno a teplo. Pravděpodobnost, že odpoledne nebo k večeru přijdou bouřky, je jen malá,“ přiblížil za meteorolog Peter Hruška.

Teplých letních dnů si lidé užijí celý týden. „Tento charakter počasí pravděpodobně vydrží až do příštího víkendu. Samozřejmě předpovědi se budou postupně upřesňovat,“ doplnil Hruška.

To s sebou přináší ale i celou řadu zdravotních rizik. „Naši záchranáři, kteří zaznamenávají nárůst výjezdů k pacientům s nejrůznějšími oběhovými obtížemi, mají teď napilno. Nejčastěji se jedná o kolapsy, nevolnosti nebo úpaly, které postihují i jinak zdravé jedince. Vysoké teploty zatěžují hlavně naše srdce, proto je důležité zabránit vyčerpání, dehydrataci a přehřátí,“ uvedl mluvčí vysočinské záchranné služby Petr Janáček.

„Pokud je to možné, omezte fyzickou námahu a nevydávejte se na dlouhé procházky. Noste pokrývku hlavy, vyhledávejte stinná a chladnější místa a dodržujte dostatečný pitný režim. A především – nikdy, ani na chvilku, nenechávejte své děti nebo čtyřnohé mazlíčky samotné v uzavřeném autě! Už po pěti minutách se může teplota ve vozidle vyšplhat až na čtyřicet stupňů a hrozí riziko velkých zdravotních komplikací,“ apeluje na všechny Janáček.

Lidé na Vysočině zavařují i v dnešní době. Ovoce, zeleninu, houby, maso nebo třeba klobásky.
Domácí zavařování bylo za našich babiček obřadem. Fenomén na Vysočině přetrval