Přesná čísla návštěvníků budou známá až dnes. „Vzhledem k tomu, že sezona skončila včera, budou konkrétní čísla známá až v průběhu dnešního dne. V porovnání s loňským rokem ale byla letošní sezona poměrně slabší,“ sdělila tisková mluvčí Národního památkového ústavu Markéta Slabová.

Na zámek v Jaroměřicích nad Rokytnou na Třebíčsku zavítalo zhruba stejně návštěvníků jako loni. Naopak na hradě v Ledči nad Sázavou na Havlíčkobrodsku hodnotí letošní sezonu jako vynikající. „Návštěvnost se nám oproti loňskému roku zvedla zhruba o čtyřicet procent,“ chválil správce hradu Luděk Šíma. „Loni nám to vyskočilo o padesát procent. V roce 2016 přišlo deset tisíc návštěvníků, loni to bylo patnáct tisíc a letos máme přes jednadvacet tisíc,“ vypočítal.

Také hrad Kámen na Pelhřimovsku hlásí vysoký počet návštěvníků. „Letošní sezona byla opět vydařená. Velkým lákadlem bylo velké množství různorodých akcí a nové motocyklové exponáty - ČZ 500 z roku 1938 a Čechie-Böhmerland 600 z roku 1927,“ pověděla Zlata Vobinušková ze správy hradu.

Letní tropické teploty ale návštěvnosti spíše uškodily. „Počasí bylo letos spíš proti nám, protože v té nejsilnější sezoně, kdy obvykle chodí nejvíce návštěvníků, se jejich počet letos snížil zhruba na polovinu. Horka lidi spíše odradila, protože nikdo nechtěl cestovat a raději léto trávil u vody,“ posteskl si Šíma.

Ilustrační foto.
Skinny Molly vystoupí poprvé na Vysočině

„Z hlediska návštěvnosti bylo pěkné jaro, kdy jsme měli vyšší návštěvnost než loni, pak červen byl s loňskem srovnatelný, ale od července oproti loňské sezoně návštěvnost vlivem velmi teplého počasí klesala. Avšak díky většímu počtu akcí je celkově návštěvnost vyšší než loni, bez mála 19 000 lidí,“ vyčíslila Vobinušková.

Kromě milovníků motorek lákal hrad Kámen také dětské návštěvníky. „Z akcí jsme se zaměřili především na děti, kdy jsme uspořádali například již osvědčené speciální dětské prohlídky nebo Kámenské hradohraní. Z nových akcí měly jednoznačně velký úspěch události jako Velikonoce na hradě, čarodějnické prohlídky nebo ke Dni dětí akce Hrad dětem!, kterou jsme připravili v hradním parku,“ zmínila Vobinušková.

„Od července jsme díky podpoře Ministerstva kultury ČR spustili nový interaktivní program pro děti s názvem Hradem po jedné stopě!, kdy se děti, ale s nimi určitě i dospělý doprovod, mohou blíže seznámit s fenoménem motocyklismu. Mnoho motocyklových dílů, ale i výstroj, jako přilbu, rukavice či brýle si mohou vyzkoušet na vlastní kůži, na konci se pak mohou vyfotit na stupních vítězů s pohárem v ruce a za odměnu dětem vystavíme diplom za 1. místo,“ nastínila Vobinušková.

Robot Matylda.
Robot Matylda míří stopem do Pelhřimova. Chce být rekordmankou

Zatímco hrad Kámen patří mezi oblíbené turistické cíle, ledečský hrad si turisté zamilovávají pozvolna. „Vstupujeme do podvědomí lidí postupně, i proto jsou tam tyhle skokové nárůsty. Není to vyloženě o tom, že bychom se specializovali na propagaci, ale je to více faktorů, které se nám sešly,“ prozradil Šíma.

Do Jaroměřic přijíždí studenti z celé republiky. „Díky projektu pro školy, který máme od září, se k nám dostanou studenti z různých koutů republiky a ne jen ti místní. Včera tady například byla škola z Litoměřic,“ vyzdvihl Radim Petr.

Zámek v Jaroměřicích nad Rokytnou a hrad v Ledči nad Sázavou se ale nezavírají úplně. „Druhý prosincový víkend budeme mít ještě otevřeno,“ pozval Petr. Do Ledče mohou lidé zavítat už tento víkend, a to na Uspávání strašidel. Malí návštěvníci se pak ještě mohou těšit na mikulášskou besídku a ti velcí pak na vánoční jarmark.

V příštím roce se návštěvníci ledečského zámku mohou těšit na novou expozici. „Připravujeme otevření dalších prostor pro veřejnost. V tuto chvíli probíhají stavební práce na obnově jižního křídla a do jara bychom chtěli stihnout až tři místnosti a samozřejmě je vybavit nějakým mobiliářem,“ nastínil Šíma plány do budoucna.

Jiří Hamza
Potřebovali jsme v reprezentaci trošku vyvětrat, netají biatlonový šéf Hamza