„Byli jsme na houbách v pátek, v sobotu i v neděli a každý den nosili košíky hub,“ pochválil houbovou úrodu Petr Broža z Moravce.

„Houby už ale po těch teplejších a suchých dnech začínají stagnovat. Tedy hlavně na sušších místech v lese,“ dodal.

Hříbky a další houby pravidelně obohacují houbařův jídelníček. „V sobotu jsme měli houbovou polévku a jako hlavní jídlo houby na tymiánu a slanině zapečené v bramborách. Byla to opravdu dobrota,“ řekl Petr Broža.

Houbařská sezona je v plném proudu. U lesních cest stávají celé řady zaparkovaných aut. Do lesa se vypravují i ti, které většinou podobné aktivity vůbec nelákají. „Slyšel jsem, že roste hodně hub, tak jsem si přijel taky nějaké nasbírat. Na houby moc nechodím, nebaví mě chodit po lese a hledat. A nakonec donést něco málo na dně košíku. Jedu, jen když je jich tolik, že se o ně zakopává,“ prohlásil Radim Horák z Brna.

Sváteční houbaře většinou nemají místní příliš rádi. Vadí jim, že se neumí v lese chovat. „Jen řvou a rozkopávají ty houby, které nesbírají. Ať si raději zůstanou doma. Nebo ať se naučí chovat tiše a disciplinovaně. Na jejich předvádění tady není nikdo zvědavý,“ vzkázal neukázněným návštěvníkům žďárských lesů Jiří Kratochvíl z Nového Města na Moravě.

„Nevadí mi slušní houbaři. A těch je naštěstí většina,“ doplnil Kratochvíl.