„Udržitelná mobilita se stává tématem číslo jedno. Na semináři budeme se starosty a odborníky řešit rozvoj elektromobility a její využití v Kraji Vysočina. Budeme se věnovat opatřením vedoucí ke snížení emisí v městském prostoru i v otevřené krajině a to včetně rozvoje veřejné dopravy. Nejen, že popíšeme současné problémy, ale nabídneme starostům náměty k řešení,“ řekl náměstek hejtmana Kraje Vysočina Pavel Pacal.

Téma udržitelné mobility je zajímavé nejen pro města, ale i pro venkov. „ Používání osobních automobilů se spalovacími motory má spoustu nevýhod, jako jsou emise, poškozování životního prostředí a zabírání veřejného prostoru. Chceme veřejnosti ukázat, že se dá přepravovat alternativně, především veřejnou dopravou a pomocí čisté elektromobility,“ podotkl Aleš Kratina, předseda spolku Regio 2020. Právě toto sdružení se dlouhodobě zajímá o rozvoj dopravní infrastruktury v regionu i o všeobecný rozvoj v Kraji Vysočina. Konference určená pro představitele obcí se dále zaměří na problematiku kamionové dopravy i regionálních překladišť nákladů na železnici.

Ilustrační foto
V Třebíči se chystá další jarmark bio výrobků

Vývoj elektromobility jde hodně dopředu. V Třebíči se zaměřili na elektrokola, a to jak pro úřad, tak pro veřejnost. „V současné době máme pro potřeby úřadu čtyři elektrokola a plánujeme pořízení padesáti kol pro veřejnost. Jedná se o investici přibližně čtyři miliony korun a vidím to jako výzvu pro další volební období,“ sdělil Aleš Kratina a doplnil, že chtějí v Třebíči vyhradit parkování pro elektrokola, vybudovat dobíjecí stanice a upravit bodové závady na křižovatkách.

Na jihlavské konferenci zazní, jaké budou dotační tituly, aby se na ně mohly obce a města připravit. Na rozvoj elektromobility existují určité finanční zdroje. Podle Kratiny jich však není mnoho. Smyslem semináře, kam jsou zváni všichni zástupci obcí na Vysočině, je ukázat a tím dát jasně najevo, že venkovský region typu Vysočiny má o tyto aktivity zájem.

„Existují například příspěvky pro obce na elektromobil, není ale moc vysoký. Proto je žádoucí změna. Víme také, že na ministerstvu životního prostředí je připravený záměr dotací pro rozvoj elektrokol ve výši kolem 20 milionů. To vše by k udržitelné mobilitě výrazně přispělo,“ řekl Aleš Kratina.

Na fotografii jsou žáci ze ZŠ Husova v Náměšti nad Oslavou, třída 1. B paní učitelky Lenky Nejedlé
NAŠI PRVŇÁCI: Představujeme žáky ze ZŠ Husova v Náměšti nad Oslavou