Prezident na pravidelné oficiální návštěvy Vysočiny jezdil každý rok po celé své minulé funkční období. Bylo to vždy na přelomu června a července, poté pokaždé časově přímo navázal soukromou dovolenou na své chalupě v Novém Veselí na Žďársku. Oficiální cestu vynechal až loni, počátkem července se pouze nakrátko objevil na chalupě. „Od té doby tu nebyl. Nebo o tom alespoň nevím,“ poznamenal novoveselský starosta Zdeněk Křivánek.

Ilustrační foto
Ples královny Elišky, sokolský nebo hasičský, víkend přináší další plesy

Podle Ivany Šteklové, vedoucí sekretariátu vysočinského hejtmana, na kraji o plánech hlavy státu vědí. „Hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek byl v závěru loňského roku informován na společném jednání s prezidentem republiky o jeho záměru navštívit Kraj Vysočina v obvyklém termínu – ve druhé polovině června. Kancelář prezidenta republiky zatím termín nekonkretizovala, což je pochopitelné, neboť na přípravu této návštěvy je dostatek času,“ uvedla Šteklová.

A dodala, že v okamžiku, kdy bude přesný termín potvrzen, začne krajský úřad připravovat návrh programu včetně výběru míst, která by mohl Zeman na Vysočině navštívit.