Rudolf Chloupek (ČSSD) strávil na radnici Jihlavy osm let, krajské město s bezmála 51 tisíci obyvateli vedl jako primátor od roku 2014, předtím byl čtyři roky náměstek. „Je mi 67 let. Vzhledem k mému věku jsem už v důchodu. Rovnám si nashromážděné věci, na které jsem neměl dřív čas. Dodělávám resty. A taky chci přes zimu manželce přeložit z angličtiny kousek knížky, která ji moc zaujala,“ popsal svůj současný život Chloupek.

„Moje žena má ráda jednu autorku, která píše o pravěku. A velmi dobře. Už od ní četla pět dílů jedné knížky, ten šestý koluje přeložený po internetu, ale špatně. Máme k dispozici originál, tak se do něj pustím. Aspoň opráším jazyk,“ přiblížil. Když dělal primátora, angličtina a posléze i němčina se mu hodily při kontaktu se zahraničními partnery. Je přesvědčený, že vždycky vypadá lépe, pokud člověk mluví cizí řečí a nepotřebuje tlumočníka. „Jsem sice v důchodu, ale stále působím v zastupitelstvu Jihlavy i kraje a to mě vlastně taky zaměstnává. Takže se rozhodně nenudím,“ poznamenal.

Nyní pětašedesátiletý František Kučera (ČSSD) byl čtyři roky starostou šestnáctitisícového Pelhřimova. „Vrátil jsem se na původní místo jednatele městských lesů. A dále dělám už 26 let předsedu Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR,“ vyjmenoval své aktivity.

Zástupci korejské KHNP s představiteli třebíčské radnice.
Zájemci o dostavbu jaderných elektráren si v Třebíči podávají dveře

Jiří Kučera (ODS) vedl nedaleký Humpolec s bezmála 11 tisíci obyvateli dlouhých 16 let. „Už jsem starostovat nechtěl, ty roky stačily. Nasčítalo se několik faktorů, které mě k rozhodnutí o odchodu vedly. Včetně zdravotních. Teď se těším z důchodu, přiznám se, že je mi mnohem lehčeji,“ komentoval aktuální životní etapu. Je mu skoro 71 let, ale pořád je aktivní. Plánuje lyžování, výlety na horském kole, jako vysokohorský turista má prochozené Alpy i Tatry. Bude se víc věnovat čtyřem vnoučatům, chalupě a zahradě.

Zdeněk Navrátil (za STAN) z 21tisícového Žďáru nad Sázavou je o generaci mladší. Je mu teprve 42 let. Přesto usoudil, že čtyři roky na postu starosty stačily a dál to dělat nechce. „Mám rodinu, potřebuju se jí víc věnovat. Pracovně se vracím na pozici projektového manažera,“ uvedl. Na radnici v současnosti působí už jen jako neuvolněný radní.
Z vysočinských měst došlo ke „střídání stráží“ v kancelářích starostů ještě například v Jemnici či Jaroměřicích nad Rokytnou, obě města mají čtyři tisíce obyvatel a jejich starostové odešli do opozice. Nebo v třítisícovém Ždírci nad Doubravou.

V jihlavské Vrchlického začíná výstavba obchodního domu Möbelix a navíc tam vzniká i krajské výcvikové středisko záchranářů.
OBRAZEM: U jihlavské nemocnice se čile staví

Bývalý jaroměřický starosta, sedmapadesátiletý Jaroslav Soukup (ČSSD), se po osmi letech starostování vrátil ke krajským silničářům, kde nyní působí jako obchodní náměstek. Jemnický Miloslav Nevěčný (ODS) byl starostou 12 let, má rok do důchodu, je mu dvaašedesát. A přiznává, že si užívá klidnější období: „Potřebuju si oddychnout. Máme s manželkou dost zařizování a práce kolem domu, navíc se staráme o jejího imobilního otce. Kdybych byl mladší, budu se aktivněji vrhat po nových příležitostech. Ale teď jsem rád za klidnější tempo.“

Ve Ždírci odešel po úctyhodných sedmi volebních obdobích do důchodu 67letý Jan Martinec (nezávislý). Veřejného života se úplně nevzdal, působí i nadále v městské radě. „Ale penzi si opravdu užívám,“ říká spokojeně.

Zvonička štěstí se na Vratislavově náměstí "zabydlela" již podruhé.
OBRAZEM: Lidé si zvoní pro štěstí a zároveň přispívají na dobrou věc

I šestinásobek platu dostanou někteří starostové na rozloučenou
V těchto týdnech se chystají města či obce, kde skončili ve funkcích uvolnění (plně zaplacení) zastupitelé včetně starostů, vyplácet těmto komunálním politikům odchodné, na něž mají automaticky ze zákona nárok.

Například informace o odchodném exprimátora Rudolfa Chloupka zazněla na poslední listopadové schůzi jihlavské městské rady. Z informace vyplynulo, že Chloupkovi podle zákona náleží šestiměsíční plat. „Vykonával funkci uvolněného člena zastupitelstva nepřetržitě od 10. listopadu 2010 do 2. listopadu 2018. Má tedy nárok na odměnu ve výši jedna plus pětinásobku měsíční odměny, která mu byla naposledy poskytována za výkon funkce,“ ocitoval ze zákona mluvčí jihlavského magistrátu Martin Kukla.

Obecně platí, že každému uvolněnému zastupiteli obce náleží odměna při skončení funkčního období (tzv. „odchodné"), jestliže mu ke dni voleb příslušela měsíční odměna a pokud mu na ni nevznikl opětovný nárok.
V případě neuvolněných členů zastupitelstva má na odměnu nárok pouze starosta. Výše odměny se stanoví jako výše měsíční odměny ke dni voleb, k níž se přičte násobek této částky a počtu ukončených po sobě jdoucích let výkonu funkce (nejdéle však pěti). Maximální výše odměny tedy činí šestinásobek měsíční odměny.

Šest měsíčních odměn („platů“) dostanou za dlouholeté starostování taky například Jiří Kučera z Humpolce nebo Jan Martinec ze Ždírce. „Odchodné jsem ještě nedostal. Je to částka, na niž je nárok ze zákona, my odchozí starostové ji neovlivníme,“ komentoval to Kučera.

Ždírecký exstarosta Jan Martinec si odchodné, které jde z městské pokladny, nechá naposílat třikrát vždy s časovým odstupem. Domluvil si to na radnici. „Aby to naráz tolik nezatížilo rozpočet malého města,“ vysvětlil.

Jakou mají v roce 2018 měsíční odměnu za funkci (plat) uvolnění starostové obcí/měst podle počtu obyvatel:
do 300 obyv. … 36 499 Kč
od 301 - 600 obyv. … 40 988 Kč.
od 601 – 1000 obyv. …45 952 Kč
od 1001 – 3000 obyv. … 51 135 Kč
od 3001 do 5000 obyv. … 56 318 Kč
od 5001 do 10 000 obyv. … 61 501 Kč
od 10 001 do 20 000 obyv. … 66 647 Kč
od 20 001 do 50 000 obyv. … 72 743 Kč
od 50 001 do 100 000 obyv. … 79 020 Kč
Zdroj: nařízení vlády č. 318/2017 Sb.