Její podstatou je nejen konstatování, že kriminalita na Havlíčkobrodsku loni v porovnání s rokem 2015 poklesla, ale i fakt, že policisté dokázali objasnit i více případů.

„Loni došlo v havlíčkobrodském okrese k 1 160 trestným činům a policistům se 729 z nich podařilo objasnit. Objasněnost se tedy přiblížila k hranici třiašedesáti procent, což je nejlepší výsledek Územního odboru Policie ČR v Havlíčkův Brod za celou dobu jeho existence," uvedla mluvčí policie Stanislava Miláčková. Současně připomněla, že v roce 2015 havlíčkobrodská policie řešila 1 269 případů, z nichž 733 objasnila, což v procentuálním vyjádření znamenalo necelých osmapadesát procent.

Už minulý týden policie zveřejnila čísla týkající se Pelhřimovska. Tam loni policisté napočítali 875 trestných činů, zatímco v roce 2015 se zabývali 1 007 trestnými činy.

V pelhřimovském okrese se v loňském roce méně kradlo, ubylo násilných trestných činů a nižší byl i celkový počet trestných činů.
Na Pelhřimovsku loni policisté objasnili 536 skutků. Objasněnost činila 61,26 procenta. Předloni se jim podařilo „přijít na kloub" 874 trestným činům, což činilo 61,77 procenta z celkového počtu.

Nejvíc trestných činů na Pelhřimovsku podle jednotlivých obvodních oddělení evidovali loni policisté v teritoriu samotného Pelhřimova, s odstupem následovalo Humpolecko.

Ale zpět k Havlíčkobrodsku. K největšímu počtu trestných činů došlo v loňském roce přímo v Havlíčkově Brodě a jeho bezprostředním okolí. Následovaly oblasti Chotěboře a Světlé nad Sázavou.

Nejsledovanější statistickou kategorií jsou trestné činy násilné povahy. „Policisté loni vyšetřovali 125 ta-kových skutků – a v 98 případech vypátrali pachatele.

Nejčastějším násilným trestným činem bylo úmyslné ublížení na zdraví, druhým porušování osobní svobody a třetím loupež. „Potěšující je skutečnost, že v porovnání s rokem 2015 došlo i k nižšímu počtu případů nebezpečného vyhrožování," podotkla mluvčí Miláčková s tím, že objasněnost případů násilné trestné činnosti loni vzrostla o osm procentních bodů na 78,4 procenta. Podobně povzbudivé výsledky dosáhla havlíčkobrodská policie i v oblasti mravnostní trestné činnosti.

Také v oblasti hospodářské kriminality dosáhli loni policisté z okresu lepších výsledků než v roce 2015. Vyšetřovali 148 hospodářských trestných činů a 100 z nich úspěšně uzavřeli. Nejčastěji se zabývali podvody a případy neoprávněného držení platebního prostředku.

(řra)