„Ke konci června 2018 žilo v Kraji Vysočina 508 976 obyvatel, což bylo oproti stavu na začátku roku o šedesát osob více. V mezikrajském srovnání jde o osmý nejvyšší přírůstek,“ okomentoval statistiku Vlastislav Valda z Krajské správy Českého statistického úřadu v Jihlavě. Do kraje se přistěhovalo celkem 2 235 osob, odstěhovalo se jich o jednasedmdesát méně.

Přirozenou měnou pak ubylo jedenáct obyvatel – živě se v kraji za půl roku narodilo 2 680 dětí, z toho přes 44 procent mimo manželství, zemřelo 2 691 osob. Za první pololetí se letos narodilo o osmapadesát dětí více než loni za stejnou dobu. Počet úmrtí naopak meziročně poklesl o 45 osob. Zatímco na Žďársku se narodilo o sto dvacet osob více než zemřelo, na opačném konci stupnice je Pelhřimovsko, kde přirozenou měrou ubylo 72 obyvatel.

Podle předběžných údajů bylo v kraji od ledna do června uzavřeno 1 011 sňatků, o sedmasedmdesát více než loni. Nejvíce jich bylo v okresech Žďár nad Sázavou a Jihlava. Pět set třiatřicet manželství bylo naopak rozvedeno, je to o třiadvacet méně než loni.

Celkový pokles populace, a to o 152 osob, zaznamenal pouze třebíčský okres. Nejvíce osob naopak přibylo na Jihlavsku, bylo to sto padesát. V celé republice vzrostl počet obyvatel za první půlrok o více než patnáct tisíc, přírůstek se však koncentroval zejména do Prahy a Středočeského kraje.

Drakiáda v Henčově.
OBRAZEM: Nad Henčovem létali draci