Pro vánoční trh uvařily silnější mok s vyšším obsahem alkoholu. Hostinští již začali čepovat Čertovský speciál z Pivovaru Jihlava. Jihlavští sládci připravili várku tohoto šestnáctistupňového piva s červenou barvou počtvrté. Jeho obliba roste, podotkl obchodní ředitel pivovaru Zdeněk Křivský.

„Začínali jsme na 300 hektolitrech, dnes už jsme na 
800 hektolitrech," řekl Křivský. Uvedl, že na Vysočině se Čertovský speciál prodává ve 150 hospodách, v Česku se podle něj čepuje ve více než tisícovce hospod.

Koncem roku mívají pivovary po létě druhé nejlepší prodejní období. V Pivovaru Chotěboř, nejmladším průmyslovém pivovaru na Vysočině, se kvůli svátkům vaří karamelový Speciál, třináctistupňové pivo obohacené karamelovým sladem. Autorem receptury je chotěbořský sládek Oldřich Záruba. Speciál uvařil už v září, protože nejméně dva měsíce musel zrát v ležáckých tancích. „Pro velký zájem jsme připravili 160 hektolitrů, což je o sto procent více než vloni," uvedl.

Měšťanský pivovar v Havlíčkově Brodě připravil Vánoční speciál ze čtyř druhů speciálních sladů a tří druhů chmele.

Humpolecký Rodinný pivovar Bernard nyní představil dva nové druhy piv, které však v jeho sortimentu zůstanou trvale. K nefiltrovanému desetistupňovému a dvanáctistupňovému pivu teď přidává nefiltrovanou jedenáctku 
a čtrnáctku. „Ucelená řada světlých nefiltrovaných piv je na českém pivním trhu ojedinělá," řekl generální ředitel pivovaru Stanislav Bernard. Řekl, že zákazník tak dostává pivo v takové podobě, v jaké ho degustuje sládek.