Pivovarská stezka Vysočiny letos čítá šestnáct pivovarů od Pacova po Dalešice. Právě pivovar známý z Postřižin doporučuje i Martina Strnadová z Vysočina Tourism. Dále pak jmenuje Jelínkovu vilu ve Velkém Meziříčí s rybí restaurací, Kamenici, kde sládek experimentuje s různými druhy piv, malý pivovar Račín a Želivský klášterní pivovar s bohatou a bouřlivou historií.

Redaktor Deníku začíná své putování v pivovaru, který má v mapce prestižní číslo 1, tedy v Jihlavském pivovaru. „Potěšilo nás to, ale každý asi stejně začne v tom pivovaru, který má nejblíže,“ odhaduje provozní Alena Valová. V sobotu už má za sebou první rozdané soutěžní kupóny. Během prvních dní je tedy letos o soutěž větší zájem než loni, počasí navzdory.

Další zastávkou pak je klášterní pivovar Želiv. Ale ouha, o víkendu je zamčeno, tedy kromě prohlídky v jednu odpoledne. Zákaznické centrum naštěstí funguje a na rozdíl od obsluhy v restauraci v něm o Pivovarské stezce Vysočiny vědí. „Zákazník si koupí točené pivo v restauraci nebo lahvové v návštěvnickém centru, dostane brožuru Pivovary s výletem, vše mu vysvětíme a po získání šestnácti razítek dostane za odměnu krásný půllitr,“ popisuje referentka návštěvnického centra Kláštera Želiv Ivanka Fridrichová.

Podobně jako v Jihlavě, i v Želivě mají brožury teprve pár hodin. „Zatím tu s razítkem odjinud ještě nikdo nebyl,“ potvrzuje Fridrichová.

Stejně jako do pivovaru v Jihlavě, i do Želivi už přišli turisté s razítky z loňského roku. „I když byla soutěž ukončená, dostali tito soutěžící za vyplněnou kartu odměnu. Měli radost,“ usmívá se referentka.

„Kdo měl loňská razítka, dostal loňský půllitr,“ dodávají Jihlavští.

A že je toto putování jen pro pivaře? Ale kdeže. Pivovarská stezka záměrně vede turisty po nejkrásnějších místech kraje. V brožuře je u každého pivovaru také pár tipů na výlety po blízkém okolí, mnohé pivovary mají i své restaurace. „Některé nabízejí i ubytování, exkurze nebo zážitkové vaření piva se sládkem,“ dodává Martina Strnadová.