Je to už tradiční letní obrázek: přeplněná polovyschlá koryta tuzemských řek sjíždějí vodáci, kteří nezřídka hasí žízeň pivem či jinými alkoholickými nápoji. Přitom zadákům hrozí za kormidlování lodi pod vlivem pokuta až sto tisíc korun.

Supermarket TESCO v Malenovicích ve Zlíně.
Z Jednot a konzumů do hypermarketů a diskontů. Češi zanevřeli na malé prodejny

Ve sněmovně nyní leží návrh poslanců za Piráty, kteří chtějí zrušit sankce pro kapitány malých bezmotorových plavidel. Senátoři zase navrhují, aby si cyklisti mohli dát sklenku vína či dvě desetistupňová piva, pojedou-li po cyklostezkách či silnicích třetí třídy. A premiér Andrej Babiš by chtěl povolit mírnou hladinku i lyžařům.

Regionální redakce Deníku se proto zeptaly osobností z českých, moravských a slezských krajů, jak podobné návrhy hodnotí.

Tradiční prázdninové počasí? Tropy v Brně, déšť na Lysé hoře a vítr na Milešovce

Vodáci ať si dopřejí

Z odpovědí 541 lékařů, učitelů, podnikatelů, umělců a dalších elit vyplývá, že by alkohol dokázali tolerovat. Ale jak u koho.

Konkrétně vodákům by dovolilo pít 73 procent oslovených. Neměli by si ale dát víc než dvě desítky.

„Myslím si, že vodáci opilostí ohrožují především sebe, kdežto cyklisti a lyžaři ohrožují provoz a lidi kolem,“ říká respondent Panelu Deníku z Pardubicka.

Zdroj: Deník Data / David Valenta a Aleš Vojíř

Cyklisti, uberte!

Cyklistům by alkohol dovolila také nadpoloviční většina osobností, konkrétně 57 procent, ale lidé jedoucí na kolech by se měli osvěžit maximálně jedním pivem.

A také záleží, kde by se pod vlivem pohybovali. „Na cyklostezkách ať si pijí, na silnici ne,“ říká respondent z Berounska.

Chata
Dovolená našinců: na chalupě ve středních Čechách nebo u moře v Chorvatsku

Experti na bezpečnost dopravy nicméně před zrušením nulové tolerance varují. „Cyklisté pod vlivem loni zavinili 27 procent ze všech nehod, které způsobili. To je suverénně nejvíce ze všech skupin účastníků silničního provozu,“ připomíná Roman Budský, bývalý šéf Besipu  „Tyto statistiky by měli mít na paměti všichni, kteří uvažují o povolení jízdy na kole po konzumaci alkoholu.“

Na lyže za střízliva

Co se týče lyžařů, těm by alkohol nadpoloviční většina respondentů Panelu Deníku nepovolila.

Zeleň v obcích. Ilustrační foto.
Tisíciletí českých měst a vesnic. Kdy jsou poprvé zmíněny v písemných pramenech?

„Lyžaři jezdí na sjezdovkách ve vysoké rychlosti, hrozí proto nebezpečí vážných úrazů,“ říká respondent ze Zlínska.