„To bylo rozhodnuto v roce 2007, kdy majitelů psů přihlášených na úřadě bylo málo, konkrétně sedm. Dnes je jich v sídle ohlašovny přihlášených 47, a ne každý z nich má na sebe nahlášeného jenom jednoho psa,“ přiblížil žďárský místostarosta Josef Klement. To dokládá i přesná statistika. „V září 2017 bylo v sídle ohlašovny evidováno celkem 75 psů,“ upřesnila mluvčí žďárské radnice Nikola Adlerová.

Chovatelé psů s trvalým bydlištěm v ohlašovně městského úřadu od nového roku zaplatí 600 korun ročně za prvního psa a 1 400 korun za každého dalšího. „Chtěli jsme, aby majitelé psů měli stejné podmínky. Zdaleka ne každý, kdo má bydliště na městském úřadu, je sociální případ,“ poznamenal místostarosta s odkazem, že výše ostatních poplatků za držení psů se nemění.

Do cesty vlaku vjel řidič osobního auta na železničním přejezdu v Rodkově. Řidič se zranil, cestující ve vlaku zraněni nebyli.Nehoda se stala ve středu 20. září ráno.
Řidič přehlédl vlak na přejezdu u Rodkova, při nehodě byl zraněn

Ve žďárských domcích tak majitel zaplatí i nadále 300 korun ročně za jednoho psa a 900 za každého dalšího, v bytových domech se jedná o 900 korun za jedno zvíře a dva tisíce korun za další. V místních částech pejskaři uhradí v domcích stovku ročně za prvního psa a tři sta za dalšího, v tamních bytových domech stále půjde o 200 korun za jednoho psa a 500 za další.

Pes v sídle podnikání chovatele vyjde na 900 korun ročně a dva tisíce vydá za každého dalšího, v nemovitosti označené evidenčním číslem jde o 100 korun za jednoho chlupatého mazlíčka a 300 za dalšího. Lidé pobírající invalidní, starobní, vdovský či vdovecký důchod jako jediný zdroj svých příjmů a také sirotčí důchod budou i příští rok platit 200 korun za jedno zvíře a tři sta za každé další.

Ve Žďáře je v současné době registrováno necelých čtrnáct stovek psů, na poplatcích z nich bylo například v loňském roce vybráno 538 tisíc korun. Psů ale ve městě žije podstatně více, a to i proto, že někteří chovatelé je přihlašují například k příbuzným do vesnic, kde je výše poplatku nižší. Anebo své zvíře zaevidovali na někoho „bydlícího“ na ohlašovně. „Myslím, že lidé s adresou na úřadě začnou psy zase rychle odhlašovat, když už z toho nebude plynout žádná výhoda. Ta nastavená taxa bude po bytových domech ve Žďáře druhá nejvyšší,“ myslí si Pavel Jeřábek ze Žďáru nad Sázavou.

Podle Hany Hernandez Suché jsou začátky v čínštině složité a některé studenty mohou odradit.
Ve Žďáře se vyučuje i čínština a čínská kaligrafie

Vývoj počtu psů v sídle ohlašovny MÚ Žďár nad Sázavou

2011 37 psů
2012 39 psů
2013 42 psů
2014 53 psů
2015 62 psů
2016 74 psů
2017 (září) 75 psů