„Na Štědrý den a na Boží hod vánoční byl zájem malý, ale od Štěpána se zvýšil. Lidé si chtějí po Vánocích zasportovat. Nyní je plný areál, denně sem míří stovky lidí. Podmínky odpovídají tomu, jak vypadá počasí. Děláme, co se dá. Ale neplánujeme, že bychom provoz omezili nebo přerušili,“ hlásil v pátek dopoledne Pavel Havlíček ze Šacberku, kde se lyžuje od soboty 8. prosince.

Areál tak tradičně zahájil provoz jako první na Vysočině. Sportovci mohou na Šacberk zajet každý den mezi osmou a jednadvacátou hodinou. Na Nový rok se areál otevře od devíti hodin, zavírat se bude opět až devět večer.

Počasí více připomínající to zimní s mrazy a sněhem nyní vyhlížejí na Křemešníku na Pelhřimovsku a v Lukách nad Jihlavou na Jihlavsku. Obě sjezdovky by měly fungovat ještě o víkendu, pak se uvidí. „Vyloženě čekáme na ochlazení. Vánoční déšť nám moc nepomohl. Zájem lyžařů je menší, než bychom si přáli, výhodou je, že se tady jezdí bez čekání ve frontách,“ sdělila Magda Vaňková, která sjezdovky v Lukách i na Křemešníku provozuje.

Ilustrační foto.
Nic nového. Řidiče i v příštím roce čeká řada komplikací na silnicích

Lyžuje se i na Žďársku. Harusův kopec v sousedství novoměstské Vysočina Areny můžete v sobotu a v neděli navštívit mezi osmou a jednadvacátou hodinou, na Silvestra mezi osmou a sedmnáctou a na Nový rok od devíti do jednadvaceti hodin. Fajtův kopec ve Velkém Meziříčí je k dispozici v sobotu a v neděli mezi půl devátou a jednadvacátou hodinou, v pondělí od osmi do dvaceti a v úterý od osmi do jednadvaceti.

Menší ski areály, jako je třeba Jalovec u Číchova na Třebíčsku nebo Kadlečák u Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku, jsou nyní mimo provoz a provozovatelé čekají, až budou moci opět zasněžovat. Sezona pravděpodobně vůbec nezačne na Čeřínku na Jihlavsku, kde se už od listopadu hledá někdo, kdo se o zimní sportovní vyžití postará. Problémy mají také ve Vysoké na Brodsku, a to kvůli sporu s majitelem pozemku. Pro aktuální informace je třeba sledovat webové nebo facebookové stránky jednotlivých areálů.

Výstava připomíná Vánoce v době první republiky.
Na letošní vánoční výstavě zavonělo prvorepublikové cukroví