Společnost Railway Capital, která vyhrála výběrové řízení na provoz trati do Jemnice, původně nasadila osvědčený motorový vůz řady 810. Nyní ho však potřebovala na jiném místě, a tak na jih Třebíčska zamířil vůz M240 zvaný Singrovka. „U nás jsou v provozu pouze tři nebo čtyři. A žádný z nich není nasazený v pravidelném provozu. Zatímco 810ka se dá i dnes běžně potkat, Singrovka je takový železniční poklad, který je nyní nasazený na jemnické trati,“ popsal předseda Spolku pro veřejnou dopravu na jihozápadní Moravě (SVD-JZM) Martin Kouřil.

Lidový název Singrovka vznikl podle šicích strojů. „Měl kdysi nožní brzdu. Brzdilo se na něm nohou podobně jako v autě, což připomínalo šlapací šicí stroj značky Singer,“ vysvětlil Kouřil.

Lokalita Na Skalním vytipovaná pro jaderné úložiště leží na dohled od Myslibořic.
Referendu o úložišti předchází série besed

Unikátní vůz zůstane v Jemnici zřejmě již celý zbytek sezony, která končí na Dušičky. Ideální příležitostí svézt se s ní budou mít lidé o barchanickém víkendu, který začíná 15. června. Nasazen po všechny tři dny bude také výletní vlak SVD-JZM. Ale v akci je Singrovka každý víkend či svátek.

Zvýšení komfortu se dočkalo v těchto dnech také vlakové nádraží v Jemnici. SŽDC tam nechalo zrekonstruovat veřejné záchodky. Klíč k ním bude dispozici u obsluhy vlaky.