„Při teplém jaru nepřišly devastující pozdní mrazíky, a tak byly rekordní úrody ovoce a rovněž okrasné keře a stromy úžasně nakvétaly. Proto mně na zahradě letos spolehlivě zaplodily i choulostivější druhy jako fíkovník, virginský tomel i muďoul - indiánský banán. Venku lehce přežil zimu i opadavý citronečník trojlistý a jeho plody dozrály do žluta. Sice patří spíše mezi nejedlé citrusy, ale jeho semena používám k předpěstování podnoží pod citrusy. Naroubované ušlechtilé odrůdy citrusů mají vlivem „trifoliáty“ vyšší chladuodolnost a rychlejší zrání plodů,“ konstatoval Petr Broža.

Dařilo se i rostlinám ve skleníku. „Citrusy vykvetly již počátkem dubna a díky teplotám na podzim letos plody též rychle dozrávají. Obvykle drží dlouho na stromcích, ale některé již z důvodu dozrání v listopadu opadaly, například odrůda Clemapodelizia, což je kříženec mající v sobě ze 75 procent vlastnosti třech odrůd mandarinek a zbylých 25 procent rodičovských genů je z grepu,“ upřesnil Broža s tím, že nyní při ochlazení se vybarvování nedozrálých odrůd ukončuje a například pozdnější pomeranče budou mít oranžovou barvu až po oteplení v únoru.

Světlomilné citrusy si se zimním nedostatkem světla lépe poradí při nízkých teplotách. „Mám zde nyní převážně okolo nuly, občas slabší mrazík a při výjimečných slunečných dnech třeba deseti stupňů. Při takových teplotách citrusy nevegetují a špatnou tmavou zimu „prospí“. Pokud by vyšší teploty rostliny budily, tak při nedostatku světla nemohla probíhat fotosyntéza a citrusy by se vysilovaly s následným opadem listů. Asi v první třetině února začínám přitápět, a když pomůže i sluníčko, tak počátkem března citrusy raší a v dubnu začínají kvést, což i je podmínka, aby alespoň rané odrůdy do konce listopadu dozrály,“ přiblížil pěstitel. V chladnější část jeho skleníku rostou i další subtropické druhy, jako je třeba kaki a cicimek - čínská datle, ale i přežívající okrasné druhy rostlin.

Zvonička štěstí se na Vratislavově náměstí "zabydlela" již podruhé.
OBRAZEM: Lidé si zvoní pro štěstí a zároveň přispívají na dobrou věc