13. března byl čáp bílý viděn v Horní Cerekvi na Pelhřimovsku. A o tři dny dříve se čápi usadili v hnízdech na komínech v Náramči a v Lesonicích na Třebíčsku. 16. března se tento velký bílý pták objevil také v Jihlavě. A zpět ze „zimní dovolené“ už jsou také černí čápi. „Ti se vrací vždycky o něco dříve než čápi bílí. Je polovina března, což je pro čápy, a to jak černé, tak i pro bílé, tradiční doba návratu. Ve Žďárských vrších se zatím ještě neobjevili, ale každou chvíli už je čekáme,“ řekl novoměstský ornitolog Jaromír Čejka.

Příčinou časnějšího návratu černých čápů je především potravní nabídka. „Bílí čápi se vracejí s dvoutýdenním zpožděním, což je dáno tím, že černí čápi snáze v proudících vodách naleznou potravu, kdežto bílí čápi si musí ještě počkat, až sleze sníh a rozmrzne půda, aby se lépe dostali k hrabošům a obojživelníkům,“ vysvětlil Jaromír Čejka.

Ornitologové čápy pravidelně monitorují a čapí mláďata kroužkují. „Máme pod kontrolou více hnízdišť, než kolik párů přilétá. Ne vždy se nám ale kroužkování daří. Vloni se například stalo, že jsme na území Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy, která má rozlohu sedm set kilometrů čtverečních, neokroužkovali ani jednoho černého čápa. Buď čapí páry nehnízdily, nebo na hnízdo přiletěl jenom jeden pták. Pravidelně přitom ve Žďárských vrších hnízdí minimálně deset párů černých čápů,“ posteskl si Jaromír Čejka.

Nedělní odpoledne na novoměstském "Harusáku" patřilo již tradičnímu karnevalovému veselí.
Sjezdovku na Harusově kopci brázdili čerti i šmoulí rodinka

S jarními návraty souvisí také občasné boje o hnízda. „V posledních deseti letech je bojů o něco méně, přesto se sem tam nějaké odehrají. Většinou jde o mladé dosud nehnízdící ptáky, kteří si vyhlédnou již obsazené hnízdo nebo partnera jiného čápa,“ vysvětlil příležitostné dramatické situace při jarním čapím zabydlování Jaromír Čejka.

Na „svou“ čapí rodinku už čekají i v Novém Veselí na Žďársku. Ani letos nepřijdou příznivci ptačího pozorování o svoji oblíbenou čapí reality show. „Ještě musíme zkontrolovat kameru, ale už čápy vyhlížíme. Čekáme, že přiletí tak za dva nebo za tři týdny. Vloni se o něco opozdili, tak uvidíme, jak tomu bude letos,“ podotkl starosta Nového Veselí, na jehož webových stránkách mohou lidé prostřednictvím webkamery sledovat, co se děje v čapím příbytku, Zdeněk Křivánek.

Třešťské divadelní jaro. 57. ročník krajské soutěžní postupové přehlídky ochotnických divadelních souborů. Fotografie z tragikomedie Ženy v ringu aneb Vše o ženách, divadlo Stodola, Jiříkovice.
OBRAZEM: Do Třeště se sjeli ochotníci z celé republiky