I v době nekonečného zdražování je možné najít místo, kde lidé zaplatí za polední menu jen sto korun. Na některých místech dokonce i méně. Téměř v každém okrese Vysočiny se dá najít minimálně jedna taková vývařovna.
Chodit na obědy do restaurace přestal od ledna Milan Nedělka z Havlíčkova Brodu. „Šetřím. Dát za oběd v hospodě denně něco kolem sto padesáti korun je moc. Tak si nosím jídlo z domu a v práci si to ohřeji,“ prohlásil živnostník.
Levně se dá ale ještě pořád najíst třeba v jídelně Výzkumného ústavu bramborářského v Havlíčkově Brodě. „Naše restaurace nabízí českou kuchyni, jídlo je z čerstvých surovin a menu je levné,“ zdůraznila za provozovatele Stravování Vorlíček Kristýna Vorlíčková. Celé menu s polévkou salátem a nápojem strávníci v jídelně u „bramborářů“ pořídí za stovku. Jídlo se salátem bez pití je dokonce za pětadevadesát korun. „Ano, tyto ceny jsou aktuální,“ potvrdila Vorlíčková s tím, že jídelna nabízí stejně levně dovozy obědů až domů.
Magické hranici sto korun se blíží na Havlíčkobrodsku také jídelna v areálu Jatek Perknov. Tady nabízejí zákazníkům výběr ze dvou jídel. Jedno jídlo i s polévkou stojí přesně sto pět korun.
V Havlíčkově Brodě patří k oblíbeným jídelna U pletařů v areálu firmy Pleas. „Beru tady obědy pro mamku, žije sama a vaření už nezvládá. Tady vaří ještě pořád levně,“ řekla Deníku Věra Zápotočná. Nejlevnější oběd tam stojí 118 korun. Ty dražší o pár korun víc.
Bezkonkurenčně nejlevnější jsou školní jídelny. Levně vaří školní jídelna Rodinka v Humpolci. Nabízí jídla jak pro školní děti, tak i cizí strávníky. Cena oběda je rovných sto korun. A to polévka, hlavní jídlo i pití. Strávníci si mohou vybrat ze dvou až tří jídel.
Oběd dokonce pod hranicí sta korun nabízí jídelna základní školy T.G. Masaryka v Jihlavě. „Vaříme jak pro školní děti, tak i strávníky zvenku. Ti si mohou vybrat ze dvou jídel. V ceně je polévka, hlavní jídlo, nápoj a dezert, což je ovoce nebo jogurt. Všechno za dvaaosmdesát korun,“ informovala vedoucí jídelny Martina Marečková.
Levné obědy nabízí i Centrální školní jídelna v Třebíči Horka-Domky. Vaří jak pro školní děti, tak cizí strávníky. Ti se tam mohou najíst za necelých devadesát korun.
Levné obědy pod stovku jsou ale i na Vysočině stále větší vzácnost. Zdražují totiž nejen restaurace, ale i bufety. Například bufet U Havlů ve Světlé nad Sázavou nabízí oběd bez polévky za 120 korun. „S polévkou je to za sto čtyřicet,“ upřesnil provozovatel bufetu Josef Havel. Bufet nabízí i levnější jídlo. Kousek grilovaného kuřete s okurkou za necelých sedmdesát korun a tradiční sekanou. Ta stojí podle provozovatele bufetu pětadvacet korun deset dekagramů, pečivo nebo jiná příloha se platí zvlášť.
Kde se lidé nají za stovku či méně
Jídelna bramborářů Havlíčkův Brod: celé menu 100 korun, menu bez pití 95
Jatka Perknov: celé menu 105 korun
Jídelna U Pletařů Havlíčkův Brod: nejlevnější menu 118, dražší 121
Školní jídelna Rodinka Humpolec: celé menu 100 korun
Školní jídelna T.G. Masaryka Jihlava: celé menu 82 korun
Centrální školní jídelna Třebíč: menu 85 korun