A pro ty, kteří ještě nevědí, co se silvestrovským večerem, je to i tip, jak jít na pivo, a přesto nezůstat u obvyklých stereotypů.

Na pivo zve Cesta pivních znalců, společný projekt sedmi českých pivovarů, mezi nimiž figuruje i ten jihlavský. „Hned několik restaurací a hospůdek, které jsou zapojené do programu Cesta pivních znalců, najdou pivaři přímo v Jihlavě," připomněla za jihlavský pivovar s ježkem ve znaku Eva Vařejčková.

Pivní znalci se tak už naučili chodit například do jihlavské Hospůdky U Školky. „Program Cesta pivních znalců se mi libí a ohlas si získal i mezi samotnými pivaři," řekla Alena Sigmundová, majitelka Hospůdky U Školky.

Její podnik je typickým hostincem se studenou kuchyní a letní zahrádkou. Právě pivo zůstává důvodem, proč se zde lidé zastavují. „Díky programu Cesta pivních znalců máme teď každý pátek vedle tradiční desítky a jedenáctky něco mimořádného. Vedle pivních speciálů získal oblibu kvasnicový Ježek, to už je u nás událost, když ho narazíme," dodala Sigmundová.

Příznivý ohlas má zapojení do programu Cesta pivních znalců i na vesnici. V Dlouhé Brtnici láká na speciální nabídku Pohostinství Pod Věží. „Speciály máme jednou za čtrnáct dní přesně v duchu programu. Vždy narážíme už ve čtvrtek," přiblížila praxi Pohostinství Pod Věží majitelka dlouhobrtnického hostince Jana Bártů.

Celkem najdou na Jihlavsku pivaři restaurací, hospůdek nebo barů se symboly programu Cesta pivních znalců patnáct. „Na celé Vysočině je takovýchto hospůdek nebo restaurací na padesát," doplnila Barbora Kameníková, mluvčí společnosti Pivovary Lobkowicz.

Pivovarníci zjistili, že i silně konzervativní čeští pivaři začali zkoušet novinky. „Chování části pivařů se v posledních letech opravdu změnilo," připomněla Kameníková.

Ve větším množství se začaly objevovat nejen speciály, ale pivovary se pustily i do lehčích piv typu radler. „Lidi se přestali bát při pití piva experimentovat. Pořád je skupina ortodoxních pivařů, kteří uznávají jen tradiční piva, ale přibývá těch, kteří ocení něco nového," přiblížila svoji zkušenost Alena Sigmundová.