„Stavební práce v těsné blízkosti budovy domova pro seniory na ulici Husova pokračují rychlým tempem. Do poloviny roku 2018 by měla být dokončena stavba nové moderní třípatrové budovy,“ informovala ředitelka Domova pro seniory Havlíčkův Brod Hana Hlaváčková. Provozovatelem a investorem nového zařízení je Kraj Vysočina. Stavba přijde na víc než 100 milionů korun.

„V novém pavilonu budeme nabízet jedno a dvoulůžkové pokoje o celkové kapacitě 109 lůžek, z toho bude 75 lůžek domova se zvláštním režimem pro osoby s Alzheimerovou chorobou a jinými typy demencí. V nejvyšším patře bude umístěno jedno oddělení domova pro seniory s kapacitou 34 lůžek. Péče o klienty s demencí bude poskytována moderním způsobem v buňkách, kde bude 10 až 12 klientů. Pokoje budou jedno a dvoulůžkové, s obývacím pokojem a jídelnou,“ popsala strukturu nového domova ředitelka Hlaváčková.

Mezinárodní nocí pro netopýry v Havlíčkově Brodě provázela Petra Hlaváčová ze Stanice Pavlov.
Seznámili se s tajemným životem nočních letců

Jak dodala, s rozšířením služeb bude úzce souviset nárůst pečujícího personálu, proto již dopředu bude třeba zajistit potřebný počet pečovatelů, zdravotních sester a pomocných profesí. „U vážných zájemců je možné přihlášky zasílat již nyní,“ zdůraznila ředitelka Hlaváčková.

Péče o seniory bude podle vedoucí sociálního úseku Domova pro seniory Havlíčkův Brod, metodičky Petry Trefilové, celý den vyplněna přirozenými a smysluplnými činnostmi. Pro vycházky klientů bude sloužit nový parčík, který bude vybudován za pavilonem směrem k nemocniční prádelně.

„Předpokládáme, že zčásti bude přístupný veřejnosti a zčásti uzavřený pro osoby s demencí. Rádi bychom zde obnovili průchod mezi onkologií a nemocnicí, který se kvůli provádění stavby uzavřel. Jednotlivé buňky budou mít vlastní terasy pro posezení klientů. Do parčíku bychom rádi umístili alespoň několik hracích prvků pro naše malé sousedy z mateřské školky, pro vnoučata či pravnoučata našich klientů či náhodně kolemjdoucí rodiny s dětmi. Péče bude poskytována s ohledem na nové trendy – budeme tak jako dosud usilovat o poskytování paliativní péče, kinestetické mobilizace, bazální stimulace, validace a dalších směrů. Spuštění provozu nového pavilonu již netrpělivě vyhlížíme, protože počet zájemců o službu v poslední době značně narůstá,“ zdůraznila Trefilová.

V přízemí budovy bude se samostatným vchodem umístěna jedna třída mateřské školy, kterou bude provozovat město Havlíčkův Brod v rámci MŠ Korálky Havlíčkův Brod. „Zájemci o školku budou své přihlášky směřovat klasicky na ředitelství MŠ Korálky v Příčné ulici. Na naše malé sousedy se velice těšíme a budeme se určitě navštěvovat a spolupracovat. Doufáme, že to bude velmi příjemné pro obě věkové kategorie,“ podotkla ředitelka Hlaváčková.

V opravených prostorách hradu v Ledči nad Sázavou vzniká unikátní muzeum věnované spisovateli Jaroslavu Foglarovi a jeho románům.
Památky letos lákaly na Foglara nebo únik ze zamčeného pokoje

Domov bude úzce spolupracovat s Nemocnicí Havlíčkův Brod. „Z důvodu velkého nárůstu naší kapacity bude strava nově odebírána z nemocniční kuchyně. V nemocniční prádelně se bude prát část prádla – zvláště ložní prádlo, uniformy a jiné dle potřeby. Drobné osobní prádlo klientů budeme i nadále prát u nás v domově prostřednictvím našeho personálu,“ vysvětlila ředitelka Hlaváčková.