„V almanachu, který připravujeme, budou jak vzpomínky bývalých zaměstnanců nemocnice, tak historické fotografie,“ přiblížil mluvčí novoměstské nemocnice Petr Hladík.

Některé historické snímky v nemocnici již měli z dřívějška, kdy je použili pro kalendář, další po výzvě poskytli obyvatelé města či pamětníci. „Od lidí přišlo kolem dvaceti fotografií, hlavně na nich jsou lékaři či sestry, ale také záběry z porodního, kde jsou vedle sebe na dlouhém stole vyskládaná miminka, a podobně. Fotky doplní vyprávění pamětníků a informace o různých úspěších nemocnice i jejích zaměstnanců, například také z oblasti sportu,“ sdělil mluvčí. 

Osm politiků z Kraje Vysočina se účastnilo netradiční předvolební debaty Deníku
Unikátní online reportáž: Politici z Vysočiny jeli Deník-Busem

K položení základního kamene nemocnice v Novém Městě došlo 21. srpna 1938, podle původního projektu měla mít pět pavilonů a kapacitu minimálně 120 lůžek. Provoz byl plánován od začátku roku 1940, ale vlivem událostí na podzim roku 1938 byly stavební práce na čas přerušeny, takže došlo ke skluzu.

Ambulantní provoz ve zdravotnickém zařízení, které v té době patřilo k nejmoderněji vybaveným nemocnicím na Moravě, byl zahájen 15. listopadu 1940, částečný provoz s přijímáním pacientů 1. prosince 1940. 

V rámci osmdesátého výročí zahájení stavby nemocnice se mimo vydání almanachu uskuteční i akce pro veřejnost. V květnu to bude ve spolupráci s novoměstskou radnicí a firmou Medin pochod zdraví k zahájení turistické a cyklistické sezony a nemocnice pak ještě na podzim uspořádá den otevřených dveří. 

Marek Krása z Jimramova s plnými koši hub.
Našli jste plné koše hub nebo ukázkové hřiby? Pochlubte se ostatním!

„Ještě letos také dojde k položení základního kamene nového dětského pavilonu, který bude ze stejného lomu, odkud pocházel základní kámen nemocnice z roku 1938,“ doplnil Petr Hladík.