„Kabinet v souladu s mezinárodními doporučeními schválil model financování. Stát poskytne přímou návratnou finanční výpomoc,“ uvedla mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Štěpánka Filipová. Ministři dostali další úkoly v souvislosti s přípravou nových jaderných zdrojů.

Vzápětí se ozvali Piráti a STAN s řadou připomínek. Požadují transparentnost projektu za stovky miliard korun – největší veřejné zakázky po roce 1989. Mimo jiné chtějí, aby před podpisem smlouvy mezi Českou republikou a ČEZem byly zveřejněny odborné odhady, kolik lidé vydají na příplatek k ceně elektřiny, a to v návaznosti na různé scénáře vývoje cen elektrické energie. „Chceme systémové záruky transparence, aby nedošlo k rozkradení dvaceti miliard na přípravu projektu včetně zakázek na právní a další související služby, na který je výjimka ze zákona o zadávání veřejných zakázek,“ uvádějí politické subjekty ve společném prohlášení.

Ilustrační foto
Na Třebíčsku se podle statistik téměř přestalo loupit. Násilí ovšem zůstává

Dotýkají se i bezpečnostních záruk. Žádají vládu, aby se zavázala, že práce hlavního dodavatele a dodavatelů strategických částí stát nesvěří firmě z totalitního nebo autoritářského státu či firmě s rizikovými vazbami.

Připomeňme, že se dosud o tendr v předpokládané hodnotě okolo dvou set miliard korun zajímalo šest zahraničních subjektů. Mezi nimi byly i společnosti z Ruska a Číny. Finální dodavatel má vzejít z výběrového řízení v roce 2022. Stavět se má začít před rokem 2030.

Jako Američani v době RVHP

Situaci pozorně sleduje i Vítězslav Jonáš, bývalý starosta Dukovan, dnes předseda sdružení Energetické Třebíčsko. „V Třebíči se uskutečnily prezentace pěti ze šesti zahraničních subjektů, které projevily zájem o dostavbu Dukovan. Nebyli tu pouze Američani. Všichni by předběžně splnili základní požadované technické parametry. Cena je otázkou a věcí tendru. Všichni rovněž přislíbili významnou spoluúčast českých firem,“ říká s tím, že na druhou stranu vnímá i vyjádření českých bezpečnostních složek.

Kdo se zajímá o dostavbu Dukovan
- Rosatom (Rusko)
- EDF (Francie)
- KHNP (Jižní Korea)
- CGN (Čína)
- Westinghouse (USA)
- Areva a Mitsubishi Atmea
Zdroj: ČEZ

„Čili odborníků na bezpečnost státu. Pokud uvedou, že například Čína a Rusko představují bezpečnostní riziko, nemám důvod jejich zjištění zpochybňovat. Na takovýto strategický projekt s bezpečnostními riziky je potřeba dobrý a dlouhodobý partner,“ zdůrazňuje.

Když se ho na to někdo ptá, obvykle odpovídá, že nemá nic proti jaderným reaktorům z Číny a Ruska. Jenže… "Dovedete si představit v době socialismu, Varšavské smlouvy a RVHP, že by u nás postavili jaderku Američani?“ Přidává automaticky otázku.

Banky nejsou ochotné

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) ve zveřejněném materiálu přiznává, že situace ohledně jaderné energetiky není v současné době v Evropské unii příznivá. Kvůli tomu mimo jiné nejsou banky ochotné poskytovat úvěry na jaderné projekty. „Proto MPO ve spolupráci s ministerstvem financí a vládním zmocněncem pro jadernou energetiku navrhlo, aby se pro financování nového zdroje v Dukovanech využila přímá podpora státu, a to formou návratné finanční výpomoci v souladu se zákonem o rozpočtových pravidlech,“ uvádí se v dokumentu.

Může to být i víc než dvě třetiny celkových nákladů projektu. MPO uvádí, že přímý i nepřímý zásah státu doporučuje například Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj.

Ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček.
Místo Babiše Havlíček. S obcemi se o úložišti bude bavit ministr, ne premiér

Ministerstvo naráží na dva příklady, kde byla veřejná podpora schválena, a to na stavbu jaderného zdroje Paks II v Maďarsku a Hinkley Point C ve Velké Británii. Poslední slovo bude mít Brusel. „Návratná finanční výpomoc nebude pro stát ztrátová. Poskytne společnosti Elektrárna Dukovany II úvěr s o něco vyšší úrokovou sazbou, než si sám půjčí. Levný úvěr však zajistí nižší výrobní náklady elektřiny a tudíž i její koncové ceny pro české odběratele,“ je přesvědčený vicepremiér Karel Havlíček s tím, že stát podle navrženého modelu neponese „výstavbová rizika“. Naopak za jejich zvládnutí bude zodpovědný investor.

Stát bude trvat na tom, aby elektrárna stála v termínu, na kterém se s ČEZem dohodne. „Naopak investor s ohledem na tržní selhání a politická rizika vyžaduje přiměřené a oprávněné garance,“ řekl Havlíček. To podle něj do vztahu vnese rovnováhu.