„Nové Město bylo dříve svým pivem pověstné, tradice ale postupně zanikla. Je strašně fajn, že se dalo pár lidí dohromady a společně začali stavět nový pivovar. Jejich pivo mohou lidé poprvé ochutnat na slavnostech Nova Civitas,“ pochválil místní pivovarníky starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda.

Nový pivovar dostal jméno po legendárním strašidle, postrachu novoměstských obyvatel, které prý dodnes přebývá v lese Ochoza. „Pojmenovali jsme jej Hejkal. Pivovar jsme si vlastně udělali pro radost. Já jsem před několika lety začal vařit pivo doma, chtěl jsem to vyzkoušet. Postupně jsem ale s kamarády zjistil, že to jde a že je dobré. Dokonce velmi dobré. Tak jsme se domluvili, že založíme vlastní společnost. Je nás sedmnáct, ale dokážeme se domluvit - tak vznikl pivovar Hejkal,“ usmál se duchovní otec myšlenky Tomáš Petr.

Vzhledem k tomu, že chyběly potřebné prostory pro vaření piva, pustila se parta nadšenců do práce a ve dvoře Hotelu Sport ve Žďárské ulici začala postupně vyrůstat budova nového pivovarnického zařízení. „Dva roky jsme hledali, kde to postavit, což nás poněkud zdrželo. Nakonec jsme se domluvili s majiteli Hotelu Sport a začali stavět tam,“ poznamenal Tomáš Petr.

Most přes řeku Balinku v Třebíčské ulici šel k zemi, stavbaři vybudují nové přemostění.
Starý most se poroučel do řeky o den dřív, do poloviny listopadu ho nahradí nový

Už v pátek a v sobotu mohou Novoměšťané i návštěvníci Nového Města na Moravě poprvé ochutnat místní pěnivý mok. „Pivo nebylo uvařené přímo u nás, protože jsme zatím pouze dostavěli budovu a příští týden nám má dodavatel technologie začít montovat zařízení, což bude trvat asi měsíc a půl. Takže jsme se domluvili s naším spřáteleným pivovarem ve Znojmě a tamní sládek nám za naší asistence a podle našich receptur pivo uvařil,“ vysvětlil Tomáš Petr.

Na Vratislavově náměstí se tak v době oslav bude čepovat světlý ležák Hejkal 12% Special Nova Civitas. „A uvařili jsme tam i pětisetlitrovou várku černého piva Hejkal 13%. Už jsme ho uvařili několikrát a pokaždé bylo vynikající, takže ho nabídneme i návštěvníkům oslav,“ prozradil Tomáš Petr.

Pokud by někdo ochutnávku pěnivého moku z nového pivovaru nestihl, bude si muset nějaký čas počkat na další várku. „Počítáme s tím, že v srpnu nebo nejpozději v září už vykulíme první sudy a začneme čepovat naše pivo v Hotelu Sport,“ potvrdil Tomáš Petr.

Na městské akci se bavili místní i přespolní.
VIDEO: Na Dni Žďáru se prezentovaly školy, firmy, sdružení i spolky