VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nástrahy léta: Průjmům nahrává i podcenění nebezpečí při grilování

Vysočina – Zhruba desítku případů střevních potíží z jedné čtvrtiny způsobených konzumací špatně upraveného masa při grilování evidují krajští hygienici. Podle zdravotníků v krajských nemocnicích těchto případů, hlavně v létě přibývá.

8.8.2018
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Archiv/VLP

„V letních měsících nemocnice Nové Město na Moravě zaznamenává nárůst úrazů, které jsou způsobeny pády. Narůstá počet případů alergických reakcí na bodnutí hmyzem, občas pacienti přicházejí s přáním, aby jim lékař odborně vyjmul klíště. Na urgentním příjmu naši lékaři zaznamenali nárůst potíží souvisejících s grilováním,“ sdělila mluvčí nemocnice Tamara Pecková Homolová.

„Samozřejmě s letními měsíci se nám množí klasická letní onemocnění jako salmonelóza, kampylobakterióza a virové střevní infekce jako rotaviry, noroviry, adenoviry,“ potvrdila mluvčí nemocnic Havlíčkův Brod a Pelhřimov Petra Černo s tím, že statistiky a přesná čísla má k dispozici hlavně Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina. „Dle slov lékařky Blanky Ptáčkové z infekčního oddělení nemocnice v Havlíčkově Brodě aktuálně máme hospitalizovaného pacienta se salmonelózou i kampylobakteriózou, což je akutní průjmové onemocnění doprovázené kolikovými bolestmi břicha a horečkou,“ informovala mluvčí Černo.

Zrádné bakterie

Těmito bakteriemi může být podle lékařky havlíčkobrodské nemocnice člověk infikován buď přímo, třeba kontaktem se zvířetem, nebo nepřímo -kontaminovanou vodou či potravinou. „Podle hygieniků je nejčastějším zdrojem infekce konzumace nedostatečně tepelně upraveného drůbežího masa nebo potravin určených k přímé spotřebě, které byly v kontaktu se syrovým masem. Častým důvodem je špatná hygiena při práci se syrovými produkty,“ upřesnila mluvčí Černo.

„Odpověď na dotaz, zda v letních měsících přibývá střevních potíží způsobených špatně upraveným masem při grilování, není tak jednoduchá a nedá se odpovědět jednoznačně, protože i když při epidemiologickém šetření nemocné osoby udávají konzumaci grilovaného masa v inkubační době daného onemocnění, tak případné vehikulum (maso) není laboratorně vyšetřeno, a proto nemůžeme stoprocentně říci, že osoby onemocněly v souvislosti s jeho konzumací,“ konstatovala Lenka Pilařová z oddělení protiepidemického v Havlíčkově Brodě Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina.

Například k datu 30. července letošního roku byly hygienikům hlášeny 4 případy onemocnění kampylobakteriózou  z toho ve 2 případech uvedena konzumace grilovaného vepřového nebo kuřecího masa), 1 onemocnění salmonelózou (uvedena příprava a konzumace kuřecího grilovaného masa). K datu 2. srpna bylo hlášeno hygienikům 9 případů onemocnění kampylobakteriózou.

Uškodí i obyčejné prkénko

„Z toho ve 3 případech byla uvedena konzumace grilovaného vepřového nebo kuřecího masa, 4 onemocnění salmonelózou, z toho ve 2 případech byla uvedena konzumace grilovaného kuřecího masa,“ upřesnila hygienička Lenka Pilařová s tím, že je třeba si uvědomit, že člověk se může infikovat nejen konzumací nedostatečně tepelně upraveného masa, ale také při nevhodných pracovních postupech při přípravě pokrmů. „Například při použití stejného prkýnka a nože na syrové, a potom na vařené maso, či jiné pokrmy, proto se salmonela a další uvedená onemocnění vyskytují během celého roku,“ podotkla hygienička.

Že těžkými střevními problémy může člověk onemocnět nejen z masa a nejen v létě, potvrdila například i Jana Marková z Havlíčkova Brodu. „Grilování u nás doma nepěstujeme, je to móda, která časem přejde, ale jednou jsem měla strašné střevní potíže z kuřecího plátku s broskví, který jsem si dala na podzim v jedné restauraci v jižních Čechách. Nedávno mi bylo celou noc tak zle, že jsem sotva došla do práce. Bylo to ze špatně upravené domácí bylinkové šťávy, kterou jsem dostala darem a byla zřejmě špatně skladovaná,“ povzdechla si Jana Marková.

„Ať už volíte drůbeží, vepřové nebo hovězí, měli byste nakupovat přímo v řeznictví. Vakuované maso v supermarketech může být napuštěné vodou, původ bývá neznámý. Zkušený řezník vám oproti tomu poradí a poskytne potřebné informace. Hovězí maso na steaky by mělo být vyzrálé a prorostlé tukem. Ten zajistí, že nebude suché, ale krásně šťavnaté,“ radí kuchař Jan Pavelka z Havlíčkova Brodu. Vyzrálost hovězího si prý můžeme sami vyzkoušet. „Po zatlačení prstu do masa vám ve správně vyzrálém kousku zůstane otisk, v nezralém naopak ne. Ideálně používejte zachlazené maso. V případě, že maso vytahujete z mrazáku, nechte ho dostatečně rozmrazit, nikdy ne ale v mikrovlnné troubě,“ radí kuchař. Rovněž bychom si měli dát pozor na nakládání do kořeněného oleje.

„Olej totiž kolem masa vytvoří jakousi bariéru, přes kterou koření nepronikne dovnitř, a zůstane tak prakticky nevyužité na povrchu,“ vysvětluje. Navíc jestli ho z takové lázně hodíte rovnou na gril, bude olej stékat do žhavých uhlíků, které začnou hořet a produkovat jedovaté karcinogeny,“ vysvětluje kuchař s tím, že především kuřecí maso by mělo být na grilu správně propečené, jinak nám hrozí vážné střevní potíže.

Škodlivý tuk

Před škodlivými následky grilování varuje rovněž Jiří Ruprich, vedoucí Centra zdraví, výživy a potravin ze Státního zdravotního ústavu Brno. „Na grilování je pozitivní dobrá nálada a posezení s přáteli. Ovšem na druhé straně riskujeme, že dostaneme do těla množství nežádoucích látek, a to někdy látek pěkně jedovatých, které mají karcinogenní účinky. Například je to tuk, který odkapává z grilovaného masa na uhlí. Tak vznikají spaliny, které maso následně kontaminují,“ varuje zdravotník. Podle jeho slov je třeba dát i pozor na to, jaké dřevo se používá při grilování. Čím víc mízy dřevo má, tím hůř.

Podle Jiřího Rupricha je třeba ke grilování vybrat vhodný gril, tedy gril na dřevěné uhlí nebo gril lávový. Dřevěné uhlí by mělo být kvalitní, maso ke grilování mladé, netučné, zelenina pouze čerstvá. Stejně tak marináda. „Negrilujte potraviny do zásoby, takové jídlo je třeba hned spotřebovat, a samozřejmě je potřeba, aby byly potraviny řádně tepelně upravené, vysoká teplota na povrchu zlikviduje mikroorganismy, ovšem teplota uvnitř masa by měla být asi 72 stupňů Celsia po dobu aspoň 10 minut. Kdo si není jistý, má použít teploměr. U polosyrového masa riziko stoupá,“ zdůrazňuje zdravotník.

Autor: Štěpánka Saadouni

8.8.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Obchod - Obchod Obsluha čerpacích stanic a mycích linek 18 000 Kč Obsluha čerpacích stanic a mycích linek dopravních prostředků Obsluha čerpací stanice. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: Obsluha zákazníků čerpací stanice, komunikace se zákazníkem, příjemné vystupování., , Nutný telefonický nebo e-mail kontakt předem!. Pracoviště: Pěknice s.r.o. - čerpací stanice shell, Humpolecká, č.p. 1995, 393 01 Pelhřimov. Informace: Ondřej Pěknice, +420 733 737 053. Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 18 000 Kč Prodavači potravinářského zboží Prodavač,- ka. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Nabízíme: dlouhodobou perspektivu v prosperující společnosti, možnost profesního růstu, vstupní zaškolení, nevyučené v oboru zaučíme, přátelský kolektiv, nástup možný ihned., , Náplň práce: příprava zboží k prodeji, prodej a nabídka zboží, obsluha zákazníků, spolupráce s vedením prodejny., , Požadujeme: příjemné vystupování, samostatnost, spolehlivost, flexibilita, potravinářský průkaz., , Nutný telefonický kontakt předem!. Pracoviště: Zeman maso - uzeniny, a.s. - pracoviště pelhřimov, Pražská, č.p. 2017, 393 01 Pelhřimov. Informace: Vít Kornhäuser, +420 604 210 326. Administrativa - Administrativa Recepční 15 000 Kč Recepční (kromě recepčních v hotelích a dalších ubytovacích zařízeních) Recepční - noční. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 15000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: . Pracoviště: Izofol s.r.o.-pracoviště hotel **** artaban žirovnice, Havlíčkovo náměstí, č.p. 740, 394 68 Žirovnice. Informace: Kamil Přech, +420 734 443 903. Výroba - Výroba Mechanici a opraváři 27 000 Kč Mechanici a opraváři zemědělských strojů a zařízení Opravář zemědělských strojů. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 27000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadujeme: trestní bezúhonnost., , Nutný telefonický kontakt předem!. Pracoviště: Zemědělské obchodní družstvo božejov, 394 61 Božejov. Informace: Zdeněk Pípal, +420 565 397 185,602 472 184.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Lisování jablečné šťávy je doslova společenskou událostí. Sejdou se při něm rodinní příslušníci, přátelé i známí.
50

Lidé při moštování vymýšlejí zlepšováky. Lis může nahradit třeba stará ždímačka

Jaroměřické žervé.

V soutěži Česká chuťovka zabodovaly i potraviny z Vysočiny

Motorkář ujížděl policistům, honička ale rychle skončila

Žirovnice – Krátké trvání měla honička mezi čtyřiatřicetiletým motorkářem a policejní hlídkou, která začala v sobotu 13. října kolem půl čtvrté odpoledne v ulicích Žirovnice.

V Humpolci se domluvili na ještě jednom jednání

Humpolec – Jednání o povolebním uspořádání v Humpolci zůstává otevřené, schůzka klíčových aktérů, která se konala v pátek 12. října, definitivní řešení nepřinesla.

Stromy pro Olgu Havlovou a pomník pro dávno padlého nepřítele: videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 13. až 14. října 2018.

Dělat věci jinak se vyplatí. A u erotických pomůcek to platí také

Přední česká produktová designérka Anna Marešová získala za svůj vibrátor z kolekce Whoop.de.doo mezinárodní cenu Red Dot a za Venušiny kuličky Národní cenu za design. Dnes se svým týmem pracuje na nové pražské výletní tramvaji T3 Coupé.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Komunální volby do zastupitelstev obcí 2018 (5. a 6. října 2018)
Seznam kandidátů, jak se volí v komunálních volbách, zpravodajství, výsledky komunálních voleb 2018 a přehled možných koalic v zastupitelstvu vaší obce. Volby do magistrátu a zastupitelstva krajských měst (Praha, Brno, Plzeň, Ostrava, České Budějovice, Jihlava, Hradec Králové, Pardubice, Olomouc, Ústí nad Labem, Karlovy Vary, Liberec, Zlín)

Senátní volby 2018 (1. kolo 5. a 6. října 2018, 2. kolo 12. a 13. října 2018)
Aktuální složení Senátu, seznam kandidátů do Senátu, výsledky senátních voleb 2018 pro volební obvody: Sokolov, Chomutov, Rokycany, Domažlice, České Budějovice, Praha 12, Praha 4, Praha 8, Praha 2, Litoměřice, Teplice, Jablonec nad Nisou, Mladá Boleslav, Benešov, Chrudim, Náchod, Svitavy, Třebíč, Břeclav, Brno-město, Prostějov, Šumperk, Opava, Ostrava-město, Karviná, Vsetín, Zlín.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT