VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nástrahy léta: Průjmům nahrává i podcenění nebezpečí při grilování

Vysočina – Zhruba desítku případů střevních potíží z jedné čtvrtiny způsobených konzumací špatně upraveného masa při grilování evidují krajští hygienici. Podle zdravotníků v krajských nemocnicích těchto případů, hlavně v létě přibývá.

8.8.2018
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Archiv/VLP

„V letních měsících nemocnice Nové Město na Moravě zaznamenává nárůst úrazů, které jsou způsobeny pády. Narůstá počet případů alergických reakcí na bodnutí hmyzem, občas pacienti přicházejí s přáním, aby jim lékař odborně vyjmul klíště. Na urgentním příjmu naši lékaři zaznamenali nárůst potíží souvisejících s grilováním,“ sdělila mluvčí nemocnice Tamara Pecková Homolová.

„Samozřejmě s letními měsíci se nám množí klasická letní onemocnění jako salmonelóza, kampylobakterióza a virové střevní infekce jako rotaviry, noroviry, adenoviry,“ potvrdila mluvčí nemocnic Havlíčkův Brod a Pelhřimov Petra Černo s tím, že statistiky a přesná čísla má k dispozici hlavně Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina. „Dle slov lékařky Blanky Ptáčkové z infekčního oddělení nemocnice v Havlíčkově Brodě aktuálně máme hospitalizovaného pacienta se salmonelózou i kampylobakteriózou, což je akutní průjmové onemocnění doprovázené kolikovými bolestmi břicha a horečkou,“ informovala mluvčí Černo.

Zrádné bakterie

Těmito bakteriemi může být podle lékařky havlíčkobrodské nemocnice člověk infikován buď přímo, třeba kontaktem se zvířetem, nebo nepřímo -kontaminovanou vodou či potravinou. „Podle hygieniků je nejčastějším zdrojem infekce konzumace nedostatečně tepelně upraveného drůbežího masa nebo potravin určených k přímé spotřebě, které byly v kontaktu se syrovým masem. Častým důvodem je špatná hygiena při práci se syrovými produkty,“ upřesnila mluvčí Černo.

„Odpověď na dotaz, zda v letních měsících přibývá střevních potíží způsobených špatně upraveným masem při grilování, není tak jednoduchá a nedá se odpovědět jednoznačně, protože i když při epidemiologickém šetření nemocné osoby udávají konzumaci grilovaného masa v inkubační době daného onemocnění, tak případné vehikulum (maso) není laboratorně vyšetřeno, a proto nemůžeme stoprocentně říci, že osoby onemocněly v souvislosti s jeho konzumací,“ konstatovala Lenka Pilařová z oddělení protiepidemického v Havlíčkově Brodě Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina.

Například k datu 30. července letošního roku byly hygienikům hlášeny 4 případy onemocnění kampylobakteriózou  z toho ve 2 případech uvedena konzumace grilovaného vepřového nebo kuřecího masa), 1 onemocnění salmonelózou (uvedena příprava a konzumace kuřecího grilovaného masa). K datu 2. srpna bylo hlášeno hygienikům 9 případů onemocnění kampylobakteriózou.

Uškodí i obyčejné prkénko

„Z toho ve 3 případech byla uvedena konzumace grilovaného vepřového nebo kuřecího masa, 4 onemocnění salmonelózou, z toho ve 2 případech byla uvedena konzumace grilovaného kuřecího masa,“ upřesnila hygienička Lenka Pilařová s tím, že je třeba si uvědomit, že člověk se může infikovat nejen konzumací nedostatečně tepelně upraveného masa, ale také při nevhodných pracovních postupech při přípravě pokrmů. „Například při použití stejného prkýnka a nože na syrové, a potom na vařené maso, či jiné pokrmy, proto se salmonela a další uvedená onemocnění vyskytují během celého roku,“ podotkla hygienička.

Že těžkými střevními problémy může člověk onemocnět nejen z masa a nejen v létě, potvrdila například i Jana Marková z Havlíčkova Brodu. „Grilování u nás doma nepěstujeme, je to móda, která časem přejde, ale jednou jsem měla strašné střevní potíže z kuřecího plátku s broskví, který jsem si dala na podzim v jedné restauraci v jižních Čechách. Nedávno mi bylo celou noc tak zle, že jsem sotva došla do práce. Bylo to ze špatně upravené domácí bylinkové šťávy, kterou jsem dostala darem a byla zřejmě špatně skladovaná,“ povzdechla si Jana Marková.

„Ať už volíte drůbeží, vepřové nebo hovězí, měli byste nakupovat přímo v řeznictví. Vakuované maso v supermarketech může být napuštěné vodou, původ bývá neznámý. Zkušený řezník vám oproti tomu poradí a poskytne potřebné informace. Hovězí maso na steaky by mělo být vyzrálé a prorostlé tukem. Ten zajistí, že nebude suché, ale krásně šťavnaté,“ radí kuchař Jan Pavelka z Havlíčkova Brodu. Vyzrálost hovězího si prý můžeme sami vyzkoušet. „Po zatlačení prstu do masa vám ve správně vyzrálém kousku zůstane otisk, v nezralém naopak ne. Ideálně používejte zachlazené maso. V případě, že maso vytahujete z mrazáku, nechte ho dostatečně rozmrazit, nikdy ne ale v mikrovlnné troubě,“ radí kuchař. Rovněž bychom si měli dát pozor na nakládání do kořeněného oleje.

„Olej totiž kolem masa vytvoří jakousi bariéru, přes kterou koření nepronikne dovnitř, a zůstane tak prakticky nevyužité na povrchu,“ vysvětluje. Navíc jestli ho z takové lázně hodíte rovnou na gril, bude olej stékat do žhavých uhlíků, které začnou hořet a produkovat jedovaté karcinogeny,“ vysvětluje kuchař s tím, že především kuřecí maso by mělo být na grilu správně propečené, jinak nám hrozí vážné střevní potíže.

Škodlivý tuk

Před škodlivými následky grilování varuje rovněž Jiří Ruprich, vedoucí Centra zdraví, výživy a potravin ze Státního zdravotního ústavu Brno. „Na grilování je pozitivní dobrá nálada a posezení s přáteli. Ovšem na druhé straně riskujeme, že dostaneme do těla množství nežádoucích látek, a to někdy látek pěkně jedovatých, které mají karcinogenní účinky. Například je to tuk, který odkapává z grilovaného masa na uhlí. Tak vznikají spaliny, které maso následně kontaminují,“ varuje zdravotník. Podle jeho slov je třeba dát i pozor na to, jaké dřevo se používá při grilování. Čím víc mízy dřevo má, tím hůř.

Podle Jiřího Rupricha je třeba ke grilování vybrat vhodný gril, tedy gril na dřevěné uhlí nebo gril lávový. Dřevěné uhlí by mělo být kvalitní, maso ke grilování mladé, netučné, zelenina pouze čerstvá. Stejně tak marináda. „Negrilujte potraviny do zásoby, takové jídlo je třeba hned spotřebovat, a samozřejmě je potřeba, aby byly potraviny řádně tepelně upravené, vysoká teplota na povrchu zlikviduje mikroorganismy, ovšem teplota uvnitř masa by měla být asi 72 stupňů Celsia po dobu aspoň 10 minut. Kdo si není jistý, má použít teploměr. U polosyrového masa riziko stoupá,“ zdůrazňuje zdravotník.

Autor: Štěpánka Saadouni

8.8.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Služby - Služby Uklízeč, uklízečka 20 000 Kč Uklízeči a pomocníci ve zdravotnických a sociálních zařízeních Pomocný pracovník ve zdravotnictví. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Nutný telefonický kontakt předem!. Pracoviště: Zubní laboratoř - miroslav diviš s.r.o., Mikuláše z Pelhř., č.p. 412, 393 01 Pelhřimov. Informace: Miroslav Diviš, +420 603 538 820. Výroba - Výroba Pomocní dělníci ve výrobě 12 500 Kč Pomocní pracovníci ve výrobě Pomocný dělník v dřevovýrobě. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12500 kč. Volných pracovních míst: 30. Poznámka: Nutný telefonický kontakt předem!. Pracoviště: Magnolia - stav s.r.o. - pracoviště pacov, Na Blatech, č.p. 363, 395 01 Pacov. Informace: Ruslana Bashak, +420 775 920 111. Věda a výzkum - Věda a výzkum Chemičtí technici, chemici 25 000 Kč Chemičtí technici projektanti, konstruktéři a pracovníci v příbuzných oborech PROJEKTOVÝ MANAŽER. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Co budete u nás dělat:, •komunikace se zákazníkem, •zpracování poptávek a požadavků zákazníka, •práce v týmu, •kontrola termínů, •dohled nad dílčími úkoly projektu, , Co byste měli umět a znát:, •aktivní znalost anglického jazyka (NJ výhodou), •min. střední nebo vysoká škola – obor ekonomický/strojírenský, •řidičský průkaz skupiny B, •organizační schopnosti, •komunikativnost, samostatnost, •aktivní přístup k řešení problémů, •praxe v oblasti automotive výhodou , , Co za to nabízíme: , •práci na plný úvazek ve společnosti s dlouholetou tradicí, •odpovídající finanční ohodnocení, •náborový příspěvek 5.000,- Kč, •odměna za doporučení zaměstnance 3.000,- Kč, •příspěvek na dopravu až 1.500,- Kč /měsíc, •příspěvek na zdraví 500,- Kč /měsíc, •bonus za odpracované roky a k životnímu jubileu, •obědy za zvýhodněnou cenu, •dny volna navíc.. Pracoviště: Knoflíkářský průmysl žirovnice a.s., Tyršova, č.p. 707, 394 68 Žirovnice. Informace: Radka Pihávková, +420 565 356 242. Stavebnictví - Stavebnictví Stavební a provozní elektrikáři 20 000 Kč Stavební a provozní elektrikáři Provozní elektrikář, řidič. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 26000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadujeme: osvědčení o odborné způsobilosti z vyhlášky č. 50/ 1978 Sb., dobré pracovní nasazení, odpovědnost, aktivní a tvůrčí přístup k práci, výhodou práce s plošinou., , Nabízíme: platové ohodnocení dle platových tabulek, garantovaný výplatní termín, příspěvek na závodní stravování, nástup dle dohody., , Přihlášku s životopisem zašlete na výše uvedenou adresu, e-mailem nebo osobně pan Záběhlík - sekretariát ředitele nebo paní Mikolášková - personální účetní (tel.: 724782821). Uzávěrka přihlášek proběhne dne 7.12.2018.. Pracoviště: Technické služby města pelhřimova, příspěvková organizace, Myslotínská, č.p. 1740, 393 01 Pelhřimov. Informace: Jaroslav Záběhlík, +420 565 323 138.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Marek Buchal, Božejov, 28. 11. 2018, 4 120 g
9

OBRAZEM: Podívejte se na další krásná miminka z Pelhřimovska

Videosouhrn 7.–9. prosince 2018

Exploze jako záměr, čerti pod parou a Strach mezi anděly: videa víkendu

OBRAZEM: Na Šacberku si užili první lyžovačku

Jihlava - První lyžovačku si sportovci o víkendu užili na Šacberku v Jihlavě, neodradilo je ani proměnlivé počasí a teploty nad nulou. Areál je zatím v provozu jako jediný na celé Vysočině. 

Nejdřív obavy, pak zábava. Děsiví Krampusové poprvé strašili v Jihlavě

Jihlava /REPORTÁŽ/ – Je sobotní podvečer a na amfiteátru v jihlavském Heulose stovky lidí přihlížejí kejklům s ohněm. Je to ale jen taková rozcvička před tím, na co všichni už několik desítek minut čekají. Průvod Krampusů, který mohou v Jihlavě v takové podobě vidět úplně poprvé.

Silničáři mají tisíce tun dlažebních kostek

Vysočina - Prodali by je, ale není komu. Silničáři mají na skladě zhruba dva a půl tisíce tun vytěžených žulových kostek. Nabízí je na prodej, zájem je však nízký a tak Kraj Vysočina snižuje cenu.

V kapli svatého Kříže zapálí svíčku předčasně zemřelým

Pelhřimov – Plamínky svíček upomínající na předčasně vyhaslé životy v neděli 9. prosince opět zaplanou v kapli svatého Kříže v Pelhřimově.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT