Mottem jeho 24. ročníku jsou Knihy a hvězdy. V doprovodném programu se představí více než osmdesát spisovatelů a dalších osobností. Na návštěvníky čekají tradiční autogramiády, besedy, autorská čtení, vernisáže a přednášky. Veletrh se bude konat 17. a 18. října, upřesnila jeho ředitelka, spisovatelka a překladatelka Markéta Hejkalová.

„Doprovodný program se stále doplňuje. K nejoblíbenějším pořadům bude jistě patřit přednáška astronoma Jiřího Grygara na téma, které je zároveň letošním mottem festivalu, Knihy a hvězdy," uvedla Hejkalová.

Příznivci české prózy se mohou těšit například na setkání s Michalem Vieweghem, Jiřím Stránským, Ivanem Klímou, Martinem Reinerem, Irenou Douskovou a dalšími známými spisovateli. Básníky budou mimo jiné zastupovat Jiří Dědeček či Jiří Žáček. „O české literatuře v Rakousku promluví významná bohemistka Christa Rothmeierová," prozradila Hejkalová.

Slavným osobnostem z Vysočiny se bude věnovat beseda s Lucií Tučkovou o knize Suzzane Renaud, Petrkov 13 a s Milenou Lenderovou o knize Dcera národa Zdeňka Havlíčková.

Na veletrhu budou uděleny ceny za nejkrásnější knihy 
a cena Littera Astronomica. Součástí bude rovněž výstava v Galerii výtvarného umění v Havlíčkově Brodě, letos věnovaná dílu brněnského výtvarníka Pavla Čecha.

Podrobné informace o veletrhu a jeho doprovodném programu už lze nalézt i na jeho webových stránkách.

(čtk)