Většina novoměstských sgrafit je dílem místního rodáka, malíře Karla Němce. „Každý rok věnujeme v Novém Městě na Moravě nějakému uměleckému směru, významné události nebo některému ze slavných rodáků. Už jsme měli například Rok sochařů, letos máme Rok republiky a poté nás čeká Rok Karla Němce. A právě v tom roce bychom rádi umožnili vlastníkům domů se sgrafity nejen od Karla Němce, ale i od dalších autorů, aby mohli nechat tato umělecká díla opravit,“ vysvětlil důvod vyhlášení dotačního titulu na opravu sgrafit novoměstský starosta Michal Šmarda.

Organizátoři události se snaží dát prostor také méně známým regionálním kapelám.
V Novém Městě se budou bavit při multižánrovém festivalu

Němcův nezaměnitelný rukopis se začal na fasádách novoměstských domů objevovat ve dvacátých letech minulého století. Celkem tak vznikly téměř dvě stovky sgrafit nejen na Novoměstsku, ale také například v Brně, ve Znojmě či v Havlíčkově Brodě. Mnohá sgrafita postupem času zanikla, náklady na jejich rekonstrukci jsou poměrně vysoké.

„Majitelé nemovitostí mohou od města na opravu těchto uměleckých děl získat až sedmdesát pět procent uznatelných nákladů a nejvýše sedmdesát pět tisíc korun na jeden dům. Vycházelo se z toho, že podle odhadu by rekonstrukce jedné větší malby mohla stát okolo sta tisíc korun. Město má na to ze svého rozpočtu vyčleněn jeden milion korun,“ uvedl Michal Šmarda.

Ovšem nejen na opravu původních sgrafit je dotace cílena. „Je zaměřena i na nové grafické prvky, kterými by chtěl někdo oživit fasádu svého domu. Dotaci mohou čerpat lidé z Nového Města i z jeho místních částí, žádosti mohou začít podávat od ledna roku 2019,“ sdělil novoměstský starosta.

„Staré“ křižánecké koruny platí do konce července.
OBRAZEM: V Křižánkách platí vlastní měnou, vydali už druhou edici