Počet osob evidovaných na úřadech práce se výrazně snížil na celé Vysočině, všechny okresy jsou v procentuálním vyjádření poklesu osob bez práce v první třetině celorepublikové tabulky.

V okresu Jihlava se snížil počet evidovaných osob bez práce o rovných tři sta, procentuální pokles nezaměstnanosti byl v krajském městě osmý největší v republice. Jen lehce pod hodnotou tři sta osob zůstalo Třebíčsko a Žďársko. Přesto je v posledních dvou okresech nezaměstnanost na Vysočině nejvyšší, činí 3,6 a 3,3 procenta.

Na opačném konci žebříčku je tradičně Pelhřimov, nezaměstnanost 1,5 procenta je třetí nejnižší v republice, hned za Prahou – východem a okresem Rychnov nad Kněžnou, kde je velká továrna Škody Auto v Kvasinách.

„Za příznivým březnovým vývojem míry nezaměstnanosti stojí zejména sezónnost. Z evidence nezaměstnaných mizí lidé, kteří se tam ocitli v zimním období a nyní opět nacházejí uplatnění ve stavebnictví, zemědělství či lesnictví,“ vysvětlil ekonom Lukáš Kovanda. Mírný nárůst míry nezaměstnanosti očekává až v příštím roce.

Ilustrační foto.
Březen byl teplý a vlhký