„Pravidla, která stanoví podmínky pro čerpání dotace na výměnu starého kotle na tuhá paliva s ručním přikládáním za nový ekologický zdroj tepla, budou zveřejněna třetího září,“ prozradila mluvčí Kraje Vysočina Eva Newirthová. Od stejného dne budou dostupné formuláře žádosti o dotaci a další podklady.

Dotace by měla být 95 až 120 tisíc na jednu výměnu, lze pořídit kondenzační plynový kotel, kotel na biomasu nebo tepelné čerpadlo. Letos se naopak už vůbec nepočítá s uhlím, ani v kombinaci s biomasou. Řada lidí to ale aktuálně nevidí jako zásadní problém. „Uhlím netopíme, máme svoje vlastní dřevo a navíc všude kolem je kvůli kůrovcové kalamitě skoro zadarmo, tak topíme celou zimu jen dřevem,“ uvedla například Kateřina Dvořáková ze Žďárska.

Podle monitoringu kvality ovzduší jsou pak právě neekologické kotle v zimě častým důvodem znečištěného ovzduší. A právě stará domácí topeniště jsou nejčastěji v menších vsích. „Lidé si myslí, že na vesnicích je čistší vzduch než ve městech. Bývá to přesně naopak,“ řekl Pavel Chaloupecký ze společnosti ENVItech Bohemia, který mapuje jednotlivé lokality. Dodal, že jsou stále plynofikované obce, kde přetrvávají vysoké koncentrace škodlivých látek. Někteří se prostě svého starého kotle za žádnou cenu nevzdají.

Kocouření v Telči.
Takové bylo telčské Kocouření. Podívejte se

Pro ty ostatní budou během září a října informační semináře ve všech obcích s rozšířenou působností na Vysočině. O tyto setkání však v roce 2017 před druhou vlnou kotlíkových dotací nebyl příliš velký zájem. „Přišel jsem coby zástupce obce, abych mohl podrobně informovat naše občany, jak mohou získat dotaci na nový kotel. Hlavně těm starším, kteří by mohli mít s žádostí problém, bychom rádi na obci pomohli s vyplněním,“ uvedl tehdy na semináři v Havlíčkově Brodě jeden z účastníků, starosta Radostína Petr Zadina.

Příjem žádostí pak bude spuštěn 23. října. Zájem zřejmě bude, ale těžko se bude opakovat situace ze začátku roku 2016, kdy byly kotlíkové dotace novinkou. V první den tehdy přijal Kraj Vysočina jen za dopoledne 620 žádostí, někteří lidé před úřadem nocovali, aby se na ně dostalo. Během devíti dní pak byly dotace ve výši čtvrt miliardy rozděleny.

Bližší informace o třetím kole kotlíkových dotací lze získat na adrese www.kr-vysocina.c/kotliky. Zájemci se mohou také obrátit na telefonní číslo poskytovatele dotace, které je 564 602 888 nebo na e-mail kotliky@kr-vysocina.cz. Ministerstvo životního prostředí již dříve uvedlo, že by kraje mohly žádat o dotace do konce února příštího roku.

Nový design trolejbudu byl představen na jihlavském náměstí.
Festival Ji.hlava se změní, sází na ekologii

Harmonogram seminářů v okresních městech:

Jihlava 11. 9. 16:00 – 18:00 Krajský úřad

Třebíč 17. 9. 16:00 – 18:00 Městský úřad

Havlíčkův Brod 24. 9. 16:00 – 18:00 Nová radnice

Pelhřimov 1. 10. 16:00 – 18:00 Městský úřad

Žďár nad Sázavou 9. 10. 16:00 -18:00 Městský úřad