Letos se uskuteční na letecké základně u Náměště nad Oslavou už osmý ročník mezinárodního taktického cvičení. Je v plánu od 30. srpna do 19. září. „Pět set českých vojáků by měly doplnit dvě stovky zahraničních vojáků. Kromě českých se ho zúčastní příslušníci armád z Maďarska, Německa, Velké Británie, Nizozemska, Slovenska, Slovinska nebo Spojených států amerických,“ vyjmenovala mluvčí letiště Jindřiška Budiková.

Léto plné zážitků slibují příměstské tábory v Třebíči, Dačicích a Telči.
Příměstské tábory na Vysočině táhnou, většina hlásí plno

Na nebi se budou kromě českých vrtulníků Mi-35/24, Mi-171 a letounů L-159, prohánět i zahraniční stroje. „Jde například o maďarský letoun Jas-39 Gripen. Dále se do cvičení zapojí německé letouny Learjet a PC-9M, slovinský letoun L-39 Albatros nebo letoun PC-9M. Účast přislíbil také americký letoun zajišťující doplňování paliva ve vzduchu KC-135 a bezpilotní MQ-9 Reaper,“ poodhalila některé letouny Budiková.

Hlavní scénář už mají vojáci připravený. „Omezení vyplynou z pandemické situace, uvidíme. Příprava každého cvičení začíná minimálně rok dopředu, kdy probíhá fáze plánování a příprav, která má návaznost na logistickou podporu a na to, jakým způsobem bude cvičení směřované, jaké budou scénáře nebo jaké stroje se budou účastnit. Podle toho se vše upravuje, včetně jednotek a personálu,“ vysvětlil velitel vrtulníkové základny Rudolf Straka.