„Další činností směrem k veřejnosti je nábor zájemců do aktivních záloh našeho vojenského útvaru, podle tabulek máme místo pro stovku záložníků, zatím se jich přihlásilo 37,“ uvedl náčelník štábu základny Alois Matýzka. Veškeré informace, jak postupovat v případě zájmu, jsou na stránkách www.aktivnizaloha.army.cz. S náměšťskými záložníky se každopádně počítá při letošním ročníku vojenského cvičení Ample Strike 2018, který se uskuteční ve dnech 28. srpna až 17. září.

Ilustrační foto
Prvňáci mají svá tabla! Představíme školáky ze ZŠ Benešova Třebíč

„Zrovna v těchto dnech probíhá plánovací konference cvičení, která dolaďuje konkrétní scénář,“ podotkl Matýzka.
S velkým zájmem veřejnosti tu počítají při Dni otevřených dveří. „Uskuteční se 26. května. Půjde především o prezentaci naší vrtulníkové základny, přičemž návštěvníci budou mít možnost vidět taky techniku z Čáslavi – tedy letouny L-39, L-159 a JAS -39 Gripen,“ prozradil náčelník štábu, který má akci na starosti. Součástí programu bude připomínka čtyřicátého výročí provozu bojového vrtulníku typu Mi-24.

Vojáci se letos chtějí při organizaci více zaměřit na spolupráci s policií. Minule, v roce 2016, dorazilo bezmála 20 tisíc lidí. Při takovém počtu je potřeba dobře organizovat dopravu na silnicích v okolí letiště hlavně při příjezdu návštěvníků. „Už nyní chci veřejnosti doporučit, aby počítala s rozumnou časovou rezervou,“ připomenul náčelník štábu Matýzka.

Letos celá země slaví 100 let vzniku Československa, Armáda České republiky pak 25 let své existence.

Pomyslným vyvrcholením oslav bude účast vrtulníkové základny z Vysočiny na prestižní vojenské přehlídce v Praze, která se uskuteční 28. října.

Tisícovka zaměstnanců

Na letišti nyní pracuje okolo tisícovky lidí. A blíží se roky, kdy dojde ke generační obměně – v krátkém čase bude odcházet větší počet specialistů. Ale i v mezidobí základna potřebuje nové piloty, aktuálně jich chybí tři desítky. Hodilo by se taky dalších dvacet palubních a pozemních techniků.

U pilotů je zásadní vynikající tělesná kondice i předpoklad vystudovat na vojenské škole obor, jenž je hodně zaměřený na matematiku a fyziku.

U techniků je nezbytná střední průmyslová škola elektro či strojní v závislosti na konkrétní specializaci.

Náměšťská vrtulníková základna aktuálně disponuje patnácti transportními vrtulníky Mi-171Š, jedním strojem Mi-17. Dále je zde celkem 17 bojových vrtulníků Mi-24/35, z nichž je v provozu 10 strojů.

Speciální sobotní exkurze pořádá elektrárna už podruhé.
Speciální exkurze do jaderné elektrárny budou i s obědem

Armáda dosud nevyřešila nákup nových víceúčelových vrtulníků, hovoří se o italských a amerických letounech, nová ministryně obrany Karla Šlechtová se po nástupu do funkce rozhodla chystaný kontrakt za miliardy nově přezkoumat.

Není tak zatím jasné, kdy na letišti u Náměště nad Oslavou začnou létat nové moderní stroje a ty současné, ruské, armáda částečně či úplně vyřadí ze své výzbroje.