V dubnu mohou lidé ledečský hrad navštívit pouze o víkendech, od května pak každý den kromě pondělí. Impozantní stavba ledečského hradu láká nejen milovníky historie, ale i filmaře, kteří zde natočili nezapomenutelnou pohádku Anděl Páně 2, Čertí Brko nebo hvězdně obsazený film Bídníci s Gérardem Depardieuem a Johnem Malkovichem. Nabídnout toho ale může daleko víc. Třeba unikátní muzeum Jaroslava Foglara, které se neustále doplňuje a rozrůstá o nové exponáty.

Dominik Michálek, Ořechov, 27. 3. 2018, 3 670 g
Podívejte se na další krásná miminka a hlasujte v anketě

Muzeum vzniklo k 110. výročí narození legendárního spisovatele Jaroslava Foglara. Lidé tu naleznou fotografie ze všech Foglarových životních období, tábornické potřeby, sbírku ikonických ježků v kleci nebo kompletní tábor Hochů od Bobří řeky.

Do tajemného světa románových Stínadel návštěvníky vtáhnou malby ilustrátora Rychlých Šípů Milana Tesleviče, a nechybí ani Foglarův pracovní stůl nebo dokumenty, které jeho život zachycují od narození až do konce života. V úvodu muzea návštěvníky vítá důvěrně známá pětice - Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Červenáček a Rychlonožka.

„Věříme, že si návštěvníci tuto velmi graficky a detailně zpracovanou expozici oblíbí a dozvědí se tak o životě a činnosti našeho významného spisovatele. Milovníci díla Jaroslava Foglara jistě ocení i možnost vyfotografovat se s představiteli Rychlých šípů v životní velikosti,“ uvedla Pavla Pfefferová z ledečského hradu.

Expozice se postupně rozrůstá už od loňského roku. Celkem osm místností zdobí stovky ilustrací Milana Tesleviče včetně velkoformátových tapet, které návštěvníky přímo vtáhnou do atmosféry románových Stínadel. Své místo tu má i 50 kusů čítající sbírka ježků v kleci. Ty jsou uložené v originální vitríně, která je sama takovým obřím ježkem v kleci.
Návštěvu muzea mohou lidé spojit i s výletem do nedaleké Sluneční zátoky, kde Foglar tábořil se svým legendárním oddílem Pražská dvojka.

Zájem návštěvníků roste

Ledečský hrad se v poslední době těší vzrůstající návštěvnosti. Loni třeba navýšila o více než třicet procent. „S napětím očekáváme, co nám letošní sezóna přinese a zda bude tak úspěšná, jako ta předešlá. V roce 2017 si vstupenku na nabízené prohlídkové okruhy koupilo přes 15 tisíc návštěvníků,“ pochvaluje si loňskou sezonu Pavla Pfefferová.

Výstava Jaro na vsi v chotěbořském muzeu.
OBRAZEM: Chotěbořské muzeum rozkvetlo jarní výstavou

„Nejbližší kulturní akce na hradě se uskuteční 5. května, kdy k nám zavítají vinaři z Moravy a proběhne degustace jejich vín. Tato velmi oblíbená akce nese název Dotek Moravy,“ zve na první letošní akci Pavla Pfefferová.

Na hradě budou letos pokračovat také další stavební práce. Veřejnost se už teď může těšit z nově restaturovaných prostor vyzdobených dobovou výmalbou. Do konce dubna bude probíhat oprava vozovky mostu. Provoz hradu to ale nijak neomezí, vstup do hradu je možný přes dolní bránu nebo po provizorních lávkách.