V současné době podle místostarosty Michala Simandla z úsporných důvodů technické služby vypínají veřejné osvětlení v nočních hodinách od půl jedné do půl čtvrté ráno. „Světlo se večer zapíná o dvacet minut později a ráno vypíná o dvacet minut dříve. Je to například v místní části Souboř, Habrek, Obrvaň, v lokalitě Plácky, Barborka, Pivovarská, Zoufalka, Údolní. Připravují se další místa,“ upřesnil Simandl. Podle místostarosty je to v době, kdy se venku pohybuje minimum lidí. Vypínání veřejného osvětlení nevadí starostovi hasičů z Habreku, Ondřeji Černému. „Není potřeba svítit celou noc, když to není nutné. Šetřit se musí,“ myslí si.

Chodit temnými ulicemi se však nelíbí Zdeňku Vašíčkovi z Havlíčkova Brodu. „Někdo se nás snaží vrátit o sto let zpátky. Nechci chodit po ulicích potmě. Když šetřit energií, tak stačí pozhasínat osvícené kašny, radnice a kostely. Nevím, kdo se na ně v noci dívá,“ poznamenal brodský živnostník. V Havlíčkově Brodě se ale zatím svítí všude.

Podle mluvčího jihlavského magistrátu Radovana Daňka o systému úspor uvažuje i krajské město. „Zatím nezhasínáme, ale kvůli vysokým cenám energií se začíná o podobných opatřeních mluvit. Od kdy a jak by se zhasínalo, o tom musí rozhodnout radní nebo zastupitelé města,“ řekl Deníku.

Havlíčkobrodské podzemí
Jednou do roka. Brod otevřel tajemné podzemí. Nic pro klaustrofobiky

Zhasínat v ulicích ani po omezenou dobu zatím neplánuje Třebíč. „Do konce roku máme vysoutěžené energie za dobré ceny. Takže radikální opatření neplánujeme, ale nikdo neví, co přijde dál,“ sdělila mluvčí radnice Irini Martakidisová.

Šetřit energií zvažují i ve Žďáře nad Sázavou. „Už jsme se tou myšlenkou zabývali. Například vypnout na noc osvětlení některých památek a parků. Na veřejné osvětlení v ulicích jsme zatím nemysleli,“ sdělil starosta Martin Mrkos. Jak dodal, do konce roku má město zafixované ceny energií.

Podobně přemýšlejí v Humpolci na Pelhřimovsku. „Světla v ulicích určitě vypínat nebudeme. Máme úsporné zářivky. Uvažujeme o vypínání osvětlení u některých památek. Ale tradiční vánoční výzdobu necháme svítit. V chmurných časech nechceme lidem kazit náladu,“ řekl starosta Karel Kratochvíl.

Čekárna dětské pohotovosti. Ilustrační foto
Pohotovost v Brodě byla zavřená. Doktoři nechtěli sloužit. Víme proč

Zhasínat v ulicích není podle policie dobrý nápad. „Vypínání veřejného osvětlení může zhoršit bezpečnost a plynulost silničního provozu v daném místě. Mohlo by ale také dojít ke zvýšení počtu protiprávních jednání ze strany pachatelů trestné činnosti. Navíc obyvatele daných obcí by se nemuseli cítit v bezpečí,“ zdůraznila policejní mluvčí Dana Čírtková.

Jak dodala, osvětlený prostor je vždy lepší i z hlediska dopravy. „Vzniká nežádoucí kontrast mezi neosvětlenou ulicí a osvětlením v oknech nejbližší zástavby. Hlavně na přechodu pak chodec nemusí dobře vidět řidiče, a to zvláště pokud mimo dopravní prostor bude vyšší světelný zdroj,“ vysvětlila Čírtková.