Počet napadených a státními revírníky dohledaných a označených stromů v soukromých lesích na Třebíčsku v prvním pololetí letošního roku přesáhl celkový počet kůrovcem nahlodaných kmenů v loňském roce. V roce 2016 bylo napadeno 11 tisíc kubíků dřeva v soukromém vlastnictví, letos jen do konce června je to už 13 tisíc kubíků.

„Kůrovcová situace je vážná. Na obce už byla zaslána výzva vlastníkům lesů. Některým musíme zasílat písemné výzvy ke zpracování napadeného dřeva přímo,“ řekl Jaroslav Kotrba z odboru životního prostředí Městského úřadu v Moravských Budějovicích, který má na starost oblast Moravskobudějovicka.

Pavouk, poloautomat Beta 01.
Po chladicí věži dukovanské elektrárny šplhá speciální pavouk

Jen o málo lepší je situace ve státních lesích. Na Třebíčsku se v nich loni muselo odtěžit 42 tisíc kubíků dřeva, za první pololetí letošního roku je to už skoro 27 tisíc kubíků. Vyhlídky nejsou optimistické.

„V průběhu července probíhá druhé rojení kůrovce, takže počet napadených stromů, které bude nutné zpracovat, opět výrazně stoupl. Tyto stromy se snažíme průběžně vyhledávat a zpracovávat, ale jejich počet určitě překročí objem dříví, které bylo nutné zpracovat v prvním pololetí letošního roku,“ upozornil mluvčí státního podniku Lesy ČR Ondřej Kopecký. „Situace tak bude výrazně horší než v loňském roce,“ potvrdil.

Stane se tak i přesto, že revírníci provedli ještě před jarním rojením kůrovce řadu opatření. Jen na Třebíčsku kvůli tomu padlo patnáct tisíc zdravých stromů, které měly mladé brouky po výletu z jejich rodiště přilákat. Lesníci hned poté tyto kmeny, které nazývají lapáky, i s kůrovci z lesa odvezli a zpracovali tak, že dřevokazný hmyz zahynul. Nyní je ale vidět, že si kolonie i s takovými ztrátami poměrně snadno poradila a dál se rozšiřuje.

U lesů na Třebíčsku se také už zjara objevilo 600 takzvaných lapačů. Jde o černé plastové schránky, které mladé kůrovce lákají speciálním feromonem. Dovnitř se brouci dostanou snadno, ven však už ne. Tento odchyt má dva důvody, jednak snižuje počet brouků v lese, a také slouží pro vedení statistických přehledů. Ani tato past však kůrovce v rozmachu nezastavila.

Policie ČR. Ilustrační foto.
Řidič renaultu nepřežil srážku s nákladním vlakem

Podle Ondřeje Kopeckého tomu nahrálo i počasí v posledních letech. „Situace na lesní správě Třebíč je velmi komplikovaná, neboť celá oblast patří do míst s extrémním srážkovým deficitem a ani poslední srážky situaci zásadně nezměnily. Trpí nejen smrky, ale kalamitně zde hyne i jinak nenáročná borovice lesní,“ zmínil mluvčí Lesů ČR.

Podle Jaroslava Kotrby vzlétne nad Třebíčsko brzy průzkumné letadlo, ze kterého bude možné situaci v lesích popsat detailněji než ze země. Let však nezmění nic na tom, že stavy kůrovců jsou na vzestupu.

Nyní bude záležet na majitelích lesů, jak rychle a důkladně napadené stromy ze svých pozemků odvezou ke zpracování. Výši letošních škod už tím nejspíš neovlivní, ty v příštích letech ale mohou snížit zásadně. Čím více kůrovců totiž v lesích přezimuje, tím větší a agresivnější potomstvo v příštím roce a v dalších letech na zdravé stromy zaútočí.


Množství kůrovcem napadeného dřeva na Třebíčsku

rok 2016    

státní lesy - 42 tisíc kubíků         

soukromé lesy  - 11 tisíc kubíků

rok 2017, 1. pololetí

státní lesy - téměř 27 tisíc kubíků

soukromé lesy - 13 tisíc kubíků