Lékařů specialistů je v nemocnicích málo, některé ambulance mají omezený provoz i během roku, nyní se k tomu přidává doba prázdnin a letních dovolených. „Prázdninový provoz ambulancí najdou pacienti na webu nemocnice, tento seznam průběžně aktualizujeme,“ informuje pacienty mluvčí havlíčkobrodské nemocnice Petra Černo. A tento seznam je v současné době poměrně rozsáhlý.

„Chtěl jsem se objednat na cévní vyšetření a oni mě mohou vzít až v září,“ konstatoval pacient Josef Domkář z Havlíčkova Brodu. Pacienti nemusejí mít strach, že nebudou ošetřeni. Podle vedení nemocnice neustále v Brodě funguje emergency nebo lékařská pohotovost, ovšem některé ambulance omezují provoz, lékaři a ostatní zdravotnický personál si bere dovolenou.

Například chirurgie od 1. 7. 2019 do 31. 8. 2019 uzavřela tyto odborné ambulance: indikační poradnu, ambulanci chirurgie ruky, dětskou chirurgickou ambulanci MUDr. Havla, traumatologickou poradnu, kýlní, proktologická, cévní, mammární, varixová a plastickou ambulanci. Další omezení ordinační doby hlásí například ORL, onkologie, kožní ambulance a osteologické centrum. Ambulance bolesti je uzavřena úplně. Omezeny jsou i odběry krve od dobrovolných dárců. Další ambulance mají omezenou pracovní dobu, takže pacienti by se měli před návštěvou nemocnice předem informovat. Provoz ambulancí je navíc omezen i mimo nemocnici. Třeba chirurgická ambulance v Habrech je přes celé léto zavřená.

Základní škola ždírec si s moderní informační technikou tyká
Kolaudace nové přístavby školy ve Ždírci se blíží

S omezením provozu ambulancí se musejí smířit i pacienti na Pelhřimovsku. Například ambulance ORL V Počátkách je většinu prázdnin zavřená. „O letních prázdninách pozor na změny ordinačních hodin,“ vzkazuje mluvčí nemocnice Jihlava Monika Zachrlová dodává na upřesněnou: „Přes prázdniny jsou mimo provoz například všechny chirurgické odborné ambulance. Změny se týkají také rehabilitačního, neurologického nebo dětského oddělení. Poradenství ohledně výživy omezí na celé léto také nutriční terapeutky. Některé ambulance jsou omezené částečně kvůli dovolené, jiné mimo provoz celé léto.“

Kromě ambulancí dochází ke změnám podle Moniky Zachrlové také například u cvičení pro těhotné, které se během července a srpna nekoná. Veškeré aktuální informace najdou pacienti na webu nemocnice.

 „Po dobu prázdnin nebudou některé specializované ambulance interního oddělení přijímat nové pacienty. Důvodem je stav personálu v době dovolených,“ informuje vedení nemocnice Třebíč, která omezuje po většinu letních prázdnin například provoz ambulancí endokrilogie a revmatologie, omezení se týká i kardiologie. Změnila se i doba provozu infekční ambulance. Navíc je v Třebíči po dobu letních prázdnin zavřená i ortopedická ambulance na poliklinice Vltavínská.

Koupaliště v Brodě láká na vodní atrakce.
Provoz na koupalištích na Brodsku se o prázdninách nezastaví

Letní provoz je i v nemocnici Nové Město na Moravě. „Změny ordinanční doby nejen v období letních prázdnin najdou pacienti vždy na stránce příslušné odborné ambulance v sekci AMBULANCE,“ sděluje mluvčí nemocnice Tamara Pecková Homolová. Od konce července do začátku srpna neordinuje například ambulance bolesti a paliativní léčby, v červenci neordinuje ani cévní interní ambulance.