„Nakonec jsme se domluvili, že desetiprocentní navýšení vyplácené částky je dostatek na to, aby SMJ vzaly zpět výpověď,“ řekl k aktuálnímu stavu náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný. Od letošního února tak bude Kraj Vysočina přispívat na provoz jihlavské záchytky částkou vyšší o čtyřicet tisíc měsíčně.

„Toto oboustranně přijatelné řešení bylo jednou ze zvažovaných variant,“ dodal Novotný. Další možností bylo realizovat provoz stanice prostřednictvím Nemocnice Jihlava.

Ilustrační snímek.
Blíží se den otevřených dveří na jihlavské VŠPJ

Záchytka však bude muset od prvního listopadu vyhovět nové ministerské vyhlášce a poskytovat klientům určitý komfort. To znamená například oddělené toalety, stálost denního světla, vymezený prostor pro jednoho klienta a umístění signalizačního zařízení pro klienty.

„SMJ, kraj a další instituce budou hledat možnosti, jakým způsobem dál záchytnou stanici provozovat, abychom dostáli tomu, co požaduje vyhláška. Pokud tedy nebude upravena,“ uvedl Novotný.

Ve hře je také varianta, že by se záchytka stěhovala. V srpnu totiž končí nájemní smlouva v současném objektu. Do té doby se Kraj Vysočina musí rozhodnout, zda upraví stávající budovu nebo záchytnou stanici přesune jinam.

„Nechceme se hnout z Jihlavy, máme možnosti, kam jít. Jednáme s Nemocnicí Jihlava, jestli bychom nenašli něco v areálu nemocnice, co by se dalo rychle připravit a zrekonstruovat,“ prozradil Novotný.

Ilustrační foto.
Trolejbusy by mohly jezdit až k branám Bosch Diesel