Podle jihlavského státního zástupce Miroslava Nováka je sedmatřicetiletá Ivana Kubcová z Jihlavy recidivistka a profesionální zlodějka. V rejstříku trestů má dvanáct záznamů, většinou za majetkovou trestnou činnost. Odseděla si čtyři roky ve vězení, z něhož vyšla na konci roku 2017. Letos v 22. března kradla znovu. V domě v Jiráskově ulici kde bydlí, se vloupala do jednoho ze sklepů, odkud si odnesla elektrokolo za zhruba patnáct tisíc korun. Policie ji za krátkou dobu dopadla a obvinila ze zločinu krádeže se sazbou dva až osm let, protože to udělala v době nouzového stavu. Ten vláda vyhlásila 12. března a na území celé republiky trval necelé dva měsíce do 17. května.

Případem se v pondělí 10. srpna zabýval Okresní soud v Jihlavě. Kubcová prakticky celé hlavní líčení proplakala a ke krádeži se plně doznala. Tvrdila, že to byl zkrat. „Do sklepa jsem se nevloupala, visací zámek nebyl zaklapnutý. V první chvíli jsem chtěla kolo prodat, ale pak jsem si uvědomila, co jsem udělala, ale už se to nedalo vrátit,“ tvrdila soudu Kubcová. Kolo odvezla ke známé, kde ho nechala.

Podle státního zástupce Miroslava Nováka, ale o žádný zkrat nešlo. „U dvanáctkrát odsouzeného člověka to jako zkrat nevnímám. Spíš jste využila příležitosti, která dělá zloděje,“ vyčetl žalobce Kubcové. Ta jen kývala hlavou a kapesníkem si utírala slzy.

Ilustrační foto.
Přehrada ve Střížově nebude, uklidňuje radnice místní

Policie ukradené kolo našla a neporušené předala majiteli, sousedovi Kubcové. Chyběl pouze vak na kolo. Ten zmizel neznámo kam. Kubcová ho sousedovi zaplatila.

Pro soud byla otázky viny jednoznačná. Složitější bylo rozhodnout, jaký má Kubcová dostat trest. Zvlášť, když nedávno brněnský soud poslal muže za krádež pěti housek v nouzovém stavu do vězení na jeden a půl roku. Jihlavský státní zástupce Novák ale v závěrečné řeči překvapivě navrhl pro Kubcovou podmínku.

„Dlouho jsem o tom přemýšlel a došel jsem k závěru, že vzhledem k polehčujícím okolnostem, jako je plné doznání, lítost, spolupráce s policií, náhrada škody a i to, že je matkou malého dítěte, postačí podmínka,“ líčil Novák. Kromě toho upozornil na to, že Kubcová pomohla policistům objasnit jinou závažnou majetkovou a drogovou trestnou činnost.

Soud se s návrhem žalobce nakonec ztotožnil, i když to označil za hraniční případ a Kubcové uložil dvouletý trest s podmínkou na čtyři roky. K tomu musí být pod dohledem úředníků z probační a mediační služby. Rozsudek je pravomocný. Všechny strany se vzdaly odvolání. „Myslíme si, že je to příliš mírný trest. Někdo dostane za krádež housek vězení, jiný za ukradené elektrokolo jen podmínku,“ řekl poškozený soused. Rozdíl byl mimo jiné v tom, že zloděj z Brna byl v době krádeže v podmínce, Kubcová ne.

Policie na Vysočině řešila v době nouzového stavu celkem 175 krádeží. Devětašedesát z nich bylo spácháno vloupáním. V šestnácti případech to byly chaty, rodinné domy či byty. Takzvaných prostých krádeží jako jsou věci z aut, jízdní kola, krádeže na lidech či v objektech, evidují policisté celkem 106. „Objasnit se podařilo zatím dvaatřicet případů,“ konstatovala krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

Odběrové místo na Covid-19. Ilustrační foto
Koronavirus se o víkendu v kraji potvrdil u 11 lidí. Dva se naopak vyléčili

Na Jihlavsku například kriminalisté dopadli muže, který se vloupal do sedmi různých objektů. Na svědomí má škodu přes 400 tisíc korun. V krajském městě navíc distribuoval drogy.

V úterý 5. května byl v Jihlavě velmi rychle dopaden muž, který se vloupal do suterénu budovy zdravotnického zařízení kde vykrádal skříňky.

Na Pelhřimovsku byl dopaden muž, který v úterý 17. března z prodejny odnesl bez zaplacení téměř třicet kusů parfémů různých druhů a sluneční brýle. Vše asi za více než dvacet tisíc korun.

Série krádeží v době nouzového stavu má na svědomí i recidivista z Havlíčkobrodska. V Havlíčkově Brodě se vloupal do šesti různých objektů a okradl muže na ulici. V dubnu se tentýž muž na Světelsku a Ledečsku vloupal do dalších objektů.