Co je koronavirus.Zdroj: DeníkPacientka je v izoloaci a zdravotníci infekčního oiddělení na ní provedou všechny potřebné testy. Pacientka měla příznaky chřipky.

V takových případech zdravotníci ihned udělají nezbytná opatření, vybaví se ochrannými pomůckami, pacientovi nasadí roušku a umístí jej do izolace, informují také hygieniky. Výsledky testuje speciální laboratoř, informace získají zdravotníci nejdéle do druhého dne. Pro pacienty z Havlíčkobrodska, kteří se vrátili z nějaké krizové oblasti a mají obavy z nákazy, nemocnice v Brodě zřídila informační servis.

„Pokud máte akutní potíže a během posledních 14-ti dnů jste pobývali nebo se vrátili z oblasti postižené vysoce nakažlivou nemocí /v souvislosti s koronavirem,, telefonicky kontaktujte svého ošetřujícího lékaře nebo infekční oddělení nemocnice Havlíčkův Brod - 569 472 321," vzkázala mluvčí nemocnice Petra Černo.

Do Nemocnice Nové Město na Moravě 26. února 2020 přišla žena s podezřením na koronavirus COVID-19.
V novoměstské nemocnici byla vyšetřena žena s podezřením na koronavirus

Koronavirus se přenáší z člověka na člověka po úzkém kontaktu, který trvá delší dobu. Jedná se o kapénkovou infekci, která je přenášena vzduchem. Zasahuje nejčastěji sliznice horních a dolních dýchacích cest. Mezi ohrožené skupiny patří zejména staří lidé, děti, chronicky nemocní či osoby s oslabenou imunitou.Pokud se chce člověk před nákazou chránit, je důležitépostupovat tak, jak při klasické chřipce.