Před více než padesáti lety se v Bobrůvce dalo dohromady několik muzikantů. Většinou šlo o samouky. „Všichni byli z Bobrůvky. Začali vyhrávat po různých akcích v okolí a hodně se líbili,“ podotkla bobrůvecká místostarostka Martina Bartošková.

Klikněte a podívejte se, kde všude jsme už byli a co zajímavého jsme tam zjistili.Klikněte a podívejte se, kde všude jsme už byli a co zajímavého jsme tam zjistili.Zdroj: Deník

Největší slávu ovšem kapele přinesla písnička, která vznikla coby reakce na tak trochu strašidelnou příhodu. Tu zažili muzikanti, když se v poněkud povznesené náladě vraceli z Antonínské zábavy z vesničky Radenice. „Domů šli až časně ráno. Cestou se zastavili na hrázi Mazlovýho rybníčka. Slovo dalo slovo a domluvili se, že zahrají hastrmanovi. Popadli nástroje a začali hrát. Najednou něco pořádně šplouchlo,“ začala s vyprávěním bobrůvecká obyvatelka Eva Veselá.

Muzikanti se, v domnění, že je to vodník, který si chce poslechnout jejich muziku a za falešné tóny je stáhne pod hladinu, okamžitě rozprchli do všech světových stran. „Tradovalo se, že tam na hrázi dokonce nechali i hudební nástroje. A druhý den se prý ve vsi poznalo, kde bydlí muzikant. Před muzikantskými chalupami totiž visely na šňůře čerstvě vyprané podvlíkačky,“ rozesmála se Martina Bartošková.

Zdroj: databáze Bobrůvanky

Muzikanti si pak hastrmana vzali do svého znaku a kapela nadále vyhrávala pod názvem Hastrmani. Na jejich tradici pak navázala nová generace muzikantů, kteří si dali jméno Bobrůvanka. „Až časem vyšlo najevo, že hastrman byl vlastně lovecký pes, kterého místní hajný poslal do vody z druhé strany rybníka,“ připomenula konec muzikantské příhody Alena Němcová.

Radek Chodura z Herálce houby nejen sbírá, ale také o nich kreslí vtipy.
Všechny houby domů nosit nesmí: houbař z Herálce o nich kreslí vtipy, podívejte

Bobrůvecký lidový vypravěč Kolda si tehdy nenechal takovouto příležitost ujít. Nelenil a složil k příhodě písničku, která začínala slovy: Šla kapela od Radenic, netušila prachvůbec nic. Že je čeká něco zlýho u rybníčka Mazlovýho…