„Zastupitelský klub došel k závěru, že je třeba mít klid na práci v rámci kraje,“ okomentoval rozhodnutí krajský předseda Hnutí ANO Josef Kott. Krajské vedení Hnutí ANO jednalo s krajskými zastupiteli o dalším osudu svého člena v pátek 5. ledna.

Jednání předcházel sílící tlak koaličních partnerů, zejména pak ODS, na řešení situace. „Je pravděpodobné, že nám Josef Pavlík dvakrát veřejně lhal,“ uvedl senátor Miloš Vystrčil z ODS v narážce na fakt, že Pavlík prve popíral i své členství v KSČ. Dochovala se však jeho členská legitimace z roku 1987, a tak se po předloňských volbách do krajského zastupitelstva přiznal.

Drogy. Ilustrační foto.
Tři řidiči byli zdrogovaní

„My si nedovedeme představit, že by náměstkem hejtmana byl člověk, který dvakrát veřejně lhal v tak závažných věcech,“ dodal Vystrčil. Kdyby Pavlík řekl pravdu o své minulosti před volbami a lidé ho přesto zvolili, nebyl by to podle Vystrčila problém.

Podle politologa Daniela Hanzla již bez ohledu na skutečnost s Lidovými milicemi nemá Pavlík důvěru a politiku měl opustit hned po prvním usvědčení ze lži. „Nemůže si dovolit veřejně lhát a být radním kraje,“ řekl Hanzl. Ani on si ale netroufá odhadovat, jaká bude Pavlíkova budoucnost. Jsou strany, kterým by minulost v Lidových milicích nevadila, a jsou strany, kde to je neřešitelný problém. Hnutí ANO však dle Hanzla není jasným politickým subjektem.

Definitivně Pavlíkovo působení ve funkci náměstka hejtmana skončí na začátku února, kdy se koná řádné zasedání zastupitelstva Kraje Vysočina. Předpokládá se, že Pavlíka nahradí na pozici náměstka hejtmana pro rezort ekonomiky a majetku Martin Kukla, rovněž člen ANO. V zastupitelstvu však Pavlík zůstane.

Odvolání Pavlíka je výsledkem déle než rok trvající aféry. V říjnu 2016 šokovalo veřejnost zjištění serveru Občasník, že byl lídr hnutí ANO Josef Pavlík členem Lidových milic. Dokument o stranickém úkolu KSČ má být důkazem. Pavlík podle dobových záznamů před více než třiceti lety se vstupem do Lidových milic ústně souhlasil.

Pondělí 8. ledna dopoledne jihlavské Masarykovo náměstí.
Vánoční výzdobu v Jihlavě nahradí vlajky fotbalu a hokeje

Následné soudní spory trvaly déle než rok a v listopadu byla zamítnuta Pavlíkova žaloba týkající se údajné nepravdivosti tohoto tvrzení. Politik se však odvolal a rozsudek stále není pravomocný. „V písemném zdůvodnění rozsudku stojí, že soud považuje členství v Lidových milicích za prokázané,“ připomněl však Vystrčil.