Ježíškovým vnoučetem se již potřetí stala Lenka Pospíšilová z Jihlavy. Díky tomu, že její maminka dříve pracovala v domově pro seniory, zná i ona toto prostředí poměrně dobře. A ví, jak starým lidem bývá smutno a že někdy na tom nejsou úplně nejlépe. Právě proto chce spolu s rodinou udělat radost někomu, kdo to potřebuje.

„Letos jsem zatím přispěla na koupi dvou televizí, ráda bych si ulovila i sólo dárek, tak ještě uvidím. Zapojuji i své děti, třeba tím, že vyrobí přáníčko. Věří sice ještě na Ježíška, ale řekla jsem jim, že opuštěným dědečkům a babičkám dárky nemá kdo dát, tak to musíme udělat my,“ řekla Lenka Pospíšilová.

O akci, kterou před třemi lety rozjela Olga Štrejbarová z Jihlavy a loni si ji pod svá křídla vzal Český rozhlas, je tentokrát opravdu velký zájem. Zapojit se už od začátku chtějí tisíce lidí. „Od půlnoci, kdy jsme otevřeli seznam přání, do půlnoci toho dne si lidé zarezervovali více než šest tisíc přání. Šest tisíc! Loni se nám podařilo splnit sen čtrnácti tisícům osamělých lidí za celých šest týdnů. Server hned spadl. Lidé si nařizovali budíka na půlnoc, aby nezmeškali,“ popsala letošní ročník Olga Štrejbarová.

Vernisáž výstavy ve vstupní síni telčské radnice. Vpravo student a autor fotografií Jakub Hejl, vlevo učitelka Barbora Čermáková.
Zprvu bláznivý nápad má smysl, říká student, který nafotil stáří

Letos dárky poputují k seniorům do sedmi stovek domovů. Jejich zaměstnanci stále dávají dohromady seznamy. Vypadá to, že do Vánoc přibude ještě dalších patnáct tisíc přání. Stejně jako v minulých letech jsou letos velká i skromná. Staří lidé chtějí výlet za delfíny i obal na brýle. Olga Štrejbarová ví, že nic není nemožné. Seniorům už se vyplnila přání, jako byl seskok s padákem, setkání s papežem Františkem nebo píseň zpívaná Tomášem Klusem.

Někdo dárek posílá poštou, jiný za „svým“ dědečkem nebo babičkou zajde osobně. A pak se stává, že se vrací nejen kvůli dárkům. „Vznikají nové rodiny a přátelství. Z toho mám největší radost. Nejde ani tak o dárek, jako o zájem a společnost. Jak hezky řekl ředitel onšovského domova - samota je ta nejhorší nemoc seniorů,“ vysvětluje Štrejbarová.

Více informací se dozvíte na Facebooku Ježíškova vnoučata, kde jsou i příběhy seniorů a seznamy přání.