„Až v roce 1904 z jedné části udělali manželé Fiedlerovi reprezentativní zámeček, kam si pravděpodobně jezdili odpočinout,“ přiblížila historii starostka Větrného Jeníkova Martina Lisová.

Zpamátněný zámek, který je na seznamu ohrožených nemovitých památek a vlastní jej městys, je součástí rozsáhlého areálu, kde se nachází zpamátněná budova staré školy, bytový dům a rozsáhlý park. „Vzadu ještě stojí stodoly, které jsou v soukromém vlastnictví. Jejich majitel z nich plánuje udělat rezort pro seniory, což bychom velmi ocenili,“ dodala starostka.

Ilustrační foto.
Města na Vysočině mají velké peníze v kapsách neplatičů

Na zámku probíhá od poloviny letošního května čilý stavební ruch. Do konce července musí dělníci stihnout vyměnit střechu nad reprezentativní částí zámku úřadem, poštou, knïhovnou a zeleným salonkem. Na opravu vedení městyse získalo dotaci od Kraje Vysočina. Příští rok bude na řadě střecha nad prostřední částí, kde je zrcadlový sál, fotoateliér a v přízemí jeden obecní byt. Za dva roky bude vyměněna i krytina nad třetím křídlem.

Tím ale opravy neskončí. „Okna měníme po částech. Vnitřky jsou už téměř všude hotové. V současné době opravujeme přízemní slunečný byt, kde chceme mít kavárnu a nakonec budeme rekonstruovat vnitřky posledního třetího křídla, které v současné době slouží jako sklad pro místní hasiče a úřad,“ sdělila Lisová.

Oproti jiným zámkům ten jeníkovský nebude ani po rekonstrukci sloužit veřejnosti k prohlídkám. „Jediné, na co bychom mohli dělat prohlídky, jsou originální stropy v reprezentativní části. V každé místnosti byla použita jiná stropní technologie. Dřevěné desky zdobí místnost knihovny. V zeleném salonu je malovaný strop a v obřadní síni zase štukový strop, a také bílá původní kamna,“ podotkla Lisová. Ostatní vybavení místností má zámek už několik let vypůjčené.

Do zámku tamní obyvatelé chodí denně, a tak to i do budoucna zůstane. „V rozpočtu obce je oprava zámku sice velkou zátěží. Jsem ale ráda, že občané nechtějí, aby byl zámek prodán. Díky tomu, že se v něm nachází pošta, úřad a od minulého roku i knihovna, tak místní k němu mají vztah,“ zdůvodnila starostka. V zrcadlovém sále s výhledem na náves místní cvičí pilates a jógu. Děti tam zas dochází na taneční kroužky. Se zrcadlovým sálem sousedí fotografický ateliér. Do budoucna kromě kavárny by v zámku mohla najít místo i ordinace a další služby pro veřejnost.

Ilustrační foto
Lidé přinášejí z lesů první houbařské úlovky