„Téma vody je se žďárským zámkem spjato odnepaměti. Zajímavosti o vodě a její udržitelnosti se návštěvníci dozvěděli hravou formou,“ uvedla k programu Martina Sedláková, koordinátorka akce.

Na malé i velké tak čekalo hraní na skleněnou harfu, tedy skleničky naplněné vodou, hledání vody pomocí proutku, pokusy s vodou, relaxační koutek, ve kterém hrála Smetanova Vltava, nebo třeba rybářský workshop. Vše pak doplnila tradiční hudební a taneční vystoupení, řemeslné ateliéry či jízda na koních.

Na tom, že „vodní témata“ je nutné lidem předávat hravou formou, se ale shodli i odborníci na panelové diskuzi ve freskovém sále. „Bez příběhu to nepůjde. Naší strategií je toto téma předat formou příběhu, protože jedině tak si zafixují základní principy a budou se podle toho chovat. A následně to pak přenesou na své rodiče a prarodiče,“ vysvětlil Jan Doucek, manažer Geoparku Železné hory.

Prorazil se sušenými červíky. Byl jsem outsider, říká úspěšný podnikatel Libor Sloupenský (na snímku).
Spařit a do trouby. Rodinná firma z jihu Moravy dělá osm metráků červů měsíčně

Kromě toho se ale posluchači i dozvěděli i to, co mohou dělat pro udržení vody v krajině. „Když se mluví o suchu, často se zmiňují přehrady, ale ty nám problém sucha rozhodně nevyřeší. Pomohou nám naopak opatření, která spočívají v odstranění dřívějších problémů,“ nastínil ředitel Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy Václav Hlaváč.

Pomoci mohou podle odborníků například revitalizace vodních toků, vytváření tůní a mokřadů či zasakovací pásy. „Toky bychom měli navrátit do původní podoby mělkých meandrujících koryt,“ přidal jeden konkrétní příklad. „Mimochodem na to je možné získat i stoprocentní dotační podporu. I přesto je však zájem o tyto projekty minimální,“ posteskl si.

Karel Ondráček z Vysokého je umělecký kovář. Letos si domů přivezl cenu z Hefaistonu, mezinárodního setkání uměleckých kovářů na hradě Helfštýně.
VIDEO: Na soutěžích vždycky kradu očima, říká oceněný umělecký kovář z Vysokého

Do boje se suchem se zapojuje i samo město. „Například naše mateřská škola využívá ke splachování dešťovou vodu. Dále pak máme v budovách nainstalované spořiče vody, na parkovištích je zasakovací dlažba a nainstalovali jsme dočasné retence na chytání vody ze střech fotbalových tribun. Tu pak využívají technické služby na zalévání zeleně,“ vyjmenoval první muž žďárské radnice.

Jak dodal, v budoucnu ušetří i vodu v městském bazénu. „Dnes se v něm denně spotřebuje asi padesát kubíků vody, která odtéká volně do kanalizace. Právě teď probíhá výběrové řízení na dodavatele na recyklaci vody, od které si slibujeme denní úsporu pětatřicet kubíků. Jestliže je bazén v provozu 350 dní v roce, jde o opravdu obrovskou úsporu,“ vyzdvihl Martin Mrkos.