Například na hradě v Ledči nad Sázavou mají letos opravdu vysokou návštěvnost. Ta navíc každým rokem ještě stále více a více stoupá. Alespoň podle slov místního kastelána Luďka Šímy.
Zatímco například předloni se návštěvnost pohybovala okolo 10 000 lidí za sezonu, loni už to bylo kolem 15 000 a letos, v půlce sezony, hrad zatím navštívilo už něco přes 12 000 lidí, což je asi o 3 000 více, než loni touto dobou. A jak ovlivňují návštěvnost současné horké dny? „To nedokážu přesně říct, navštěvuje nás spousta lidí, ale řekl bych, že je horko v tomto případě spíše proti nám. Sluníčko nám návštěvníky nepatrně ubírá, ale lidé chtějí něco vidět, takže stejně dorazí,“ sdělil nám kastelán hradu Luděk Šíma.

Středověký turnaj na hradu Lipnice.
Středověk na vlastní kůži zažili lidé o víkendu na hradě v Lipnici

Naopak v jihlavském podzemí možná trochu překvapivě návštěvnost s horkem spíše klesá. Například minulý týden moc lidí nedorazilo. Podle provozovatelů této legendární jihlavské památky standardně bývá návštěvnost nejvyšší v červenci, v květnu a v červnu do podzemí chodí školy. Ve všedních dnech se pohybuje návštěvnost okolo 100 lidí za den, v sobotu podzemí navštíví i okolo 200 lidí.

Na státním zámku v Náměšti nad Oslavou oproti loňským letům žádné změny nepozorují, návštěvnost je zhruba stejná. „ Odhadem se pohybuje okolo 150 lidí za den,“ uvedl správce zámku Marek Buš. A jak si vede Lipnice nad Sázavou? Na Lipnici je návštěvnost každoročně vysoká.

„Žádné výraznější změny jsme s příchodem horkého počasí nezaznamenali, ale je možná malinko vyšší než v minulých letech. Velkým lákadlem na Lipnici jsou již tradiční noční prohlídky, které jsou zhruba v půlce a všechny jsou vyprodané,“ sdělil kastelán Marek Hanzlík. Návštěvníky lákají různé další akce konané na Lipnici, například o víkendu se tam konal středověký turnaj, na který dorazilo okolo 1 000 lidí, což je podle kastelána slušné číslo. Návštěvníky táhnou také například koncerty historické hudby.

„Letos už se jeden takový konal, tématem byla vážná hudba a další dva koncerty jsou ještě před námi,“ upřesnil Hanzlík. Sezonu bude koncem srpna uzavírat Pražské dechové kvinteto pod vedením Miloše Wichterleho, které se bude konat 26. srpna. „Jen pro upřesnění, mám jedno upozornění pro návštěvníky, Lipnice bude ke konci sezony uzavřená, protože se zde bude natáčet americký historický film s názvem Pád rytířů,“ vzkázal Hanzlík.

Kateřina Kadlusová z Ledče nad Sázavou a její partner Fanda Nykl vyrazili na své motorce BMW R1150GS (přezdívané brambora) na cestu kolem světa. V sedle motorky strávili 560 dní.
Nakonec vždy zvítězila láska k naší vlasti, říkají dobrodruzi