Největší novinkou je hlídání dětí, které bude poprvé možné čtrnáctého září. To uvítají zejména rodiče, kteří do divadla nechodí právě proto, že musí být doma s dětmi. Jednou z nich je Jitka Vlachová z Jihlavy. „To je skvělá zpráva. Právě kvůli hlídání dětí chodíme poslední roky do divadla jen sporadicky,“ reagovala na novou službu mladá žena.

Jakékoliv obavy nejsou na místě, pro děti od dvou let věku budou mít program profesionální chůvy přímo v budově divadla. „Naší ambicí je nabídnout dětem zajímavý program, tak, aby si také ony odnášely z divadla zážitek,“ usmála se Miroslava Kvíčalová z marketingu divadla. Možnost hlídání bude vždy u představení od pěti odpoledne, které divadlo hraje v průměru jednou měsíčně a cena za jedno dítě je sto korun ke vstupence jednoho z rodičů. Aby bylo pro děti vše připravené, je potřeba vstupenku s hlídáním koupit minimálně den dopředu na pokladně.

Alkohol. Ilustrační foto.
Muž z Jihlavska kradl a opil dítě, chlapec skončil přiotrávený v nemocnici

Horácké divadlo vstupuje do dvaaosmdesáté sezóny také s novým prostorem. Městský dům číslo 4 na Divadelní ulici naproti zadnímu vchodu k divadlu už roky patří. Kromě režisérských a hereckých bytů tam byl také sklad kulis. Během pandemické pauzy však byl čas se s kulisami vypořádat jinak a volný prostor může nyní sloužit k venkovní produkci. Prvním představením v Divadelním dvoře by mělo být patnáctého září Utrpení mladého Werthera.

Připravené pak jsou rovněž tradiční i nové kurzy divadelní a pohybové výchovy. Začínají v týdnu od 13. září a jsou jak pro děti, tak pro dospělé. Těm nejmenším mohou být i dva roky. Třeba balet je ale až od dvanácti let výše a Divadelní výchova dětem pod devět let také asi moc nedá. Nicméně nabídka na webu divadla je bohatá a vybere si snad každý.

Ani letos pak zájemci nepřijdou o Den otevřených dveří. V sobotu 4. září bude od devíti hodin dopoledne připravená trasa divadlem, na které čeká se veřejnost potká s herci a členy zákulisního personálu. „Na trasu je možné vstoupit kdykoliv, poslední návštěvníci se mohou vydat na cestu v půl jedné,“ doplnila Kvíčalová s tím, že vstup je zdarma. Během akce bude také možné koupit si divadelní vstupenky se slevou.

Začínají Postřižinami

Co však diváky nejvíce zajímá jsou divadelní představení. První premiéru již dvaaosmdesáté divadelní sezony diváci uvidí již v sobotu čtvrtého září od sedmi hodin večer. „Po dvou pozastavených pandemických sezónách hledáme jistoty, pospolitost, radost z všednosti a každodennosti,“ řekla dramaturgyně Barbora Jandová s tím, že inspirativní osobností pro tuto dobu je Bohumil Hrabal.

Jeho známé dílo Postřižiny, které je neodmyslitelně spojené s krajem na pomezí Čech a Moravy by pak nemuselo zůstat jen na divadelních prknech. „Postřižiny jsme si spojili s idealistickou vizí open-air představení přímo na dvoře polenského nebo dalešického pivovaru. Nebo klidně jihlavského. Nebo kdekoliv jinde,“ poodhalila Jandová. Právě v Dalešickém pivovaru se totiž natáčel film, s Polnou je pak spojeno rané dětství spisovatele.

Hlavní inspirací Postřižin je dětství Bohumila Hrabala v nymburském pivovaru, kde jeho otec působil jako správce. „Příběh rodičů vyprávíme očima malého kluka. Vzpomínky jsou obvykle idealizované, leccos mohlo ve skutečnosti vypadat jinak. Chtěli jsme se vyhnout realismu a popisnosti,“ doplnil režisér Michal Skočovský, který je zároveň také autorem scény. K hudební spolupráci přizval svého stálého spolupracovníka Maria Buzziho. V hlavních rolích se představí Sára Venclovská, Zbyšek Humpolec a Josef Kundera.